در سوالات فیزیک کنکور ریاضی امسال خوشبختانه هیچ اتفاق عجیبی مشاهده نشد ، ترتیب سوالات و سطح دشواری سوالات همانند سال های گذشته بود (از نظر بعضی کمی دشوارتر از سال های پیش) . اما دو نکته کاملا برای من واضح است :
1) کم شدن میل طراحان به طرح سوالات صرفا وقت گیر از لحاظ محاسباتی
2) میل بیشتر به طرح سوالات مفهومی ، سوالاتی که دانش آموز برای حل صحیح آن نیاز به درک عمیق از آن درس داشته باشد نه فقط حفظ کردن فرمول ها و چند مثال خاص
مطلب بعدی ، همیشه من به تمامی دانش آموزان تاکید می کنم که حدودا بین 25 الی 35 سوال از 45 سوال مشابه سوال های گذشته می باشد ، منظور از مشابه بودن یکسان بودن ایده ی اصلی است که برای حل آن سوال لازم است. در این کنکور نیز حداقل 30 سوال کاملا ایده ی اصلی حلشان در سال های گذشته تکرار شده بود.
نکته ی دیگر ی که جلب توجه می کرد این بود که معمولا ما به دیدن سوال های روتین و به شدت تکراری در بخش های نوسان ، موج و تمامی فصل های پیش 2 در کنکور عادت کرده بودیم ، اما امسال طراحان دست به ایده ها و خلاقیت ها ی جدیدی در طرح سوالات این فصل ها زده بودند که به نظر من بسیار زیبا و جالب بود ، باید بدانیم سوالات این فصل ها همیشه ساده و روتین نخواهد بود.
در کل سوالات امسال را سوالاتی جالب و استاندارد دیدم .
حال به تحلیل جزیی تر سوالات می پردازم :
طبق معمول سوال 156 کنکور بردار بود ، این بار هم سوالی با ایده ی تکراری
سوالات 157 تا 160 ، 4 سوال حرکت شناسی ، سطح سوالات متوسط ( شاید کمی رو به بالا) ، سوال 160 سوال جدیدی بود اما حل آن سخت نیست.
سوالات 161 تا 165 ، 4 سوال دینامیک ، سوالاتی خوب ، اندکی دشوار . دیدن سوال 162 کمی برای من تعجب بر انگیز بود ، آدم را یاد سوالات کنکور دانشگاه آزاد می اندازد .
سوال 163 نیز ترکیب جالبی از دینامیک و کار انرژی است ، باید بدانیم طراحان به دنبال طرح سوالات ترکیبی نیز می روند
سوالات 166 تا 170 ، 2 سوال گرما 2 سوال ترمودینامیک و 1 سوال ترکیبی از گرما و ترمودینامیک طبق معمول سوال های این بخش اندکی از نظر محاسباتی وقت گیر بودند.
سوال ترکیبی سوال جالبی بود
سوالات 171 تا 174 ، نور و شکست نور سطح سوالات : متوسط ، اندکی سخت
سوالات 175 تا 177 ، فشار و ویژگی های ماده سطح سوالات این بخش اندکی دشوار بود سوال 176 دارای ایده ای جدید بود
سوالات 178 تا 180 ، 3 سوال الکتریسیته ساکن ، در سال های اخیر خیلی شاهد سوالی مانند 178 نبوده ایم ، طرح سوال از این قسمت به نظر من ایده ی جالبی بود ، ایده ی 2 سوال دیگر نیز به نظر من تکراری بود .
سوالات 181 تا 184 ، 4 سوال الکتریسیته جاری معمولا سوالات این بخش خیلی از دانش آموزان را به چالش می کشد ، اما این بار شاهد سوالی چالش بر انگیز یا مداری پیچیده نبودیم
سوالات 185 تا 187 ، شاهد طرح 3 سوال از فصل مغناطیس و القای مغناطیس هستیم . سوال 185 سوالی کاملن تکراری است اما برای دانش آموزی که قبلا آن را ندیده باشد چالش برانگیز خواهد بود ، سوالات 186 و 187 سوالاتی دارای ایده هایی جدید و زیبا به نظرم در کل این 3 سوال توانایی خوبی برای به چالش کشیدن دانش آموز دارند.
188 و 189 ، 2 سوال حرکت نوسانی . امسال به جای 3 سوال از نوسان و 2 سوال از موج شاهد 2 سوال از نوسان و 3 سوال از موج بودیم . سطح سوالات این بخش متوسط بود
190 تا 192 ، 3 سوال موج مکانیکی ، سطح سوالات این بخش متوسط بود . سوال 192 به نظرم سوال جالبی می باشد .
193 و 194 ، 2 سوال به شدت آسان از صوت !!!!
195 تا 200 ، 6 سوال از 3 فصل آخر پیش 2 . شاید طبق معمول همه انتظار داشته باشند سوالات این بخش کاملا تکراری باشند ، اما اینبار اینگونه نیست شاهد چند سوال جالب در این بخش هستیم ( اما نه همه ) سوال 197 تبدیل ثابت پلانک از ژول به ثانیه را از ما میخواهد ، سوال 198 سوال جالبی است . و در آخر هم سوال 200 که شیطنت طراح ( به دلیل خواستن کیلو وات ساعت ) در آن واضح است.
مهیار باستانی - دبیر فیزیک