بهترين خوراكي ها براي رفع خستگي و سردرد قدس آنلاين- مريم سادات كاظمي: كلسيم مانع از جذب صحيح آهن در بدن مي شود. اين در حالي است كه براي حفظ سلامتي لازم است تا مقدار كافي از اين دو عنصر بسيار مهم به بدن برسد. اگر از كم خوني رنج مي بريد، بايد بدانيد كه اين بيماري در نتيجه كمبود آهن بروز مي كند و با علائمي از جمله خستگي، ضعف عمومي بدن، سردرد، بداخلاقي، ريزش موها و... همراه است.
آهن ماده معدني است كه به خون اين توانايي را مي دهد كه اكسيژن را به همه اندام هاي بدن برساند كه در اين صورت عملكرد مطلوب آنها تضمين مي شود. زماني كه بدن دچار كمبود آهن كه معمولا در خانم ها رايج تر است مي شود، فرد از خستگي بسيار عجيبي رنج مي برد و ضعف و بي حالي شديدي احساس مي شود.
در زمان كمبود اكسيژن، قلب مجبور است با ريتم بسيار مشكلي كار كند كه در نتيجه احساس ضعف بسيار شديد و بارزي به همراه خواهد داشت. با اين حال انجام آزمايش خون دوره اي و افزايش مصرف روزانه خوراكي هاي سرشار از آهن مي توان از كم خوني پيشگيري كرد.
اهميت مصرف همزمان منابع غذايي آهن
يكي از علل كم خوني خانم ها در مقايسه با آقايان، از دست دادن مقدار زيادي خون و همچنين آهن طي دوران قاعدگي است. گرچه بسياري از مواد غذايي سرشار از آهن هستند اما نكته قابل توجه چگونگي مصرف آنها در برنامه روزانه است تا بدن بتواند مقدار آهن را در سطح مطلوب حفظ كند. جذب آهن توسط روده باريك انجام مي شود و زماني كه معده خالي باشد تاثير جذب بيشتر خواهد بود.
به علاوه، بعضي از خوراكي ها مانع از جذب صحيح آهن مي شوند و به همين دليل بايد از همزماني آنها با منابع غذايي آهن پرهيز كرد كه از جمله مي توان به چاي، سبوس، جو دوسر، شير سويا و شير اشاره كرد.
البته منظور از اين توصيه كنار گذاشتن كامل اين خوراكي ها نيست بلكه نبايد در تركيب با غذاهاي حاوي آهن ميل شوند و زماني بين مصرف آنها فاصله باشد. به عنوان مثال مي توان چاي و جو دوسر را در وعده صبحانه ميل كرد و اسفناج، گردو و مارچوبه را به ناهار موكول نمود.
توجه به خوراكي هاي سرشار از كلسيم، پلي فنول و اسيد فيتيك
خوراكي هايي كه مانع از جذب صحيح آهن مي شوند عموما حاوي اسيد فيتيك هستند. از جمله آنها آرد گندم است كه جذب اين ماده معدني ضروري را تا 75% كاهش مي دهد. پلي فنول ها تركيباتي در چاي هستند كه جز قوي ترين موانع طبيعي جذب آهن محسوب مي شوند.
گرچه بسياري از خانم ها براي تقويت توده استخواني خود به آهن نياز دارند اما نحوه تغذيه آنها در جذب اين ماده مهم خواهد بود. عملكرد کلسیم در روند جذب آهن نيز بسيار پيچيده است. در واقع، كلسيم عبور آهن از سلول هاي پوششي روده باريك را متوقف مي كند. از همين رو بهتر است خوراكي هاي حاوي فيبر و كلسيم در وعده صبحانه ميل شوند تا انرژي روزانه تامين گردد و مواد غذايي سرشار از آهن ترجيحا همراه با ويتامين C در ناهار يا شام گنجانده شود. ميوه هايي مانند ليمو به عنوان منبع غني اين ويتامين به جذب بسيار راحت تر آهن كمك مي كنند.
خوراكي هاي سرشار از آهن و تاثير پيشگيرانه از كم خوني
مسلما اولين ماده غذايي شناخته شده براي پيشگيري از كم خوني عدس است. در واقع حبوبات براي مقابله با كم خوني بسيار مؤثر هستند و بهتر است در تركيب غذاهاي مختلف استفاده شوند.
همچنين بعضي از ادويه ها، ميوه ها و خوراكي هاي طبيعي سرشار از آهن هستند و به علاوه منبع غني از ويتامين C نيز محسوب مي شوند كه جذب بهتر آهن را تسهيل مي كنند. مهم ترين اين خوراكي ها عبارتند از: كلم بروكلي، انواع فلفل، آويشن، برگ بو، جعفري، اسفناج، نخود، آنديو، خردل، زيره، شويد، مرزنجوش، گوشت قرمز، ريحان، پودر دارچين، رزماري، كنسرو ماهي ساردين، عدس، پودر پاپريكا، مرغ كبابي بدون پوست، تخم مرغ، انجير، آلو و شكلات تيره.