«به تماشا سوگند و به آغاز کلام»
اساساً هر دانشآموزی در دوران تحصیل خود در برخی از دروس قوی و در برخی دیگر دارای نقاط ضعفی میباشد؛ اما مسئله مهم این است که اگر به این نقاط ضعف توجه نکنیم، در کنکور و امتحانات به هدف ما ضربه جدی وارد میکنند. پس باید فکری برای رفع این نقاط ضعف بکنیم. این نقاط ضعف میتواند ریشههای در موضوعات مختلفی داشته باشد؛ اعم از:
- عدم برقراری ارتباط درست با معلم آن درس (مثلاً اگر کسی از معلم عربیاش خوشش نیاید بهاحتمالزیاد در آن درس ضعف خواهد داشت!)
- ضعف پایهای (از ابتدا این درس بهخوبی تدریس نشده)
- تلقین به خود (مثلاً: من در این درس ضعیف هستم یا من این درس را کلاً نمیفهمم)
- نداشتن استعداد در آن درس (مطابق باهوشهای چندگانه گاردنر)
- و …
این نقاط ضعف طبیعی هستند و اشکالی ندارد که دانش آموزان در برخی از دروس ضعیف باشند امـــــا آنچه مانع پیشرفت ما میشود ضعیف ماندن است. در این مقاله سعی دارم چند راهکار برای ارتقای سطح دروس ضعیف به شما ارائه دهم؛ و درنهایت به این سؤال پاسخ بدهیم که:
برای رفع نقاط ضعفمان باید چهکار کنیم؟
- تلاش و ساعت مطالعه خودتان را افزایش دهید. سعی کنید دروس ضعیف را بیشتر در برنامه خود قرار دهید (مطابق با اصول برنامهریزی)
۲٫ سعی کنید اعتماد نفس خود را افزایش دهید! میخواهم در رابطه با این موضوع، در این مقاله بیشتر با شما صحبت کنم. فرمول اعتمادبهنفس را بهطور خلاصه، در یک جمله این است:
مهارت در کار موردنظر + ارزش قائل بودن
برای داشتن اعتمادبهنفس در درسی باید هم در آن درس به مهارت برسیم و هم برای آن درس ارزش قائل باشیم. اصولاً اعتمادبهنفس در زمینههای مختلف باهم متفاوت است؛ یعنی کسی ممکن است در سخنرانی اعتمادبهنفس داشت باشد اما اگر بخواهد روی یک طناب در ارتفاع زیاد راه برود بهاحتمالزیاد دیگر اعتمادبهنفس نخواهد داشت.
اگر بخواهیم اعتمادبهنفس خودمان را در درسی افزایش دهیم باید هم مهارتهای خودمان را افزایش دهیم از راه مفهومیتر خواندن این دروس و تمرین بیشتر (مخصوصاً برای دروس تمرینی) و هم برای این دروس ارزش قائل باشیم. ارزش قائل بودن یعنی: بگوییم درست است که من از این درس خوشم نمیآید اما این هم مانند دروس دیگر است و یکی از دروسی است که برای کسب معدل و رتبه بهتر باید آن را بخوانم پس باید به آن اهمیت بدهم. با خود مدام این جمله را تکرار کنید: درس خواندن، وظیفه من نیست، بلکه وسیلهای برای رسیدن به هدفم. پس عاشق تمامی دروسم هستم، والسلام …
۳٫ از یک مشاور مخصوص برای آن درس استفاده کنید. معمولاً معلمان خصوصی حرفهای میتوانند به شما در این زمینه کمک کنند.
۴٫ روش مطالعه خود را تصحیح کنید برخی میگویند من در این درس زمان بیش از دروس دیگر صرف میکنم اما به نتیجه مطلوبی نمیرسم این موضوع غالباً به این دلیل است که استراتژیهای آنها متناسب باهدف آنها نیست. روشهای موفق مطالعاتی خودتان را به دروس مشابه دیگر تعمیم بدهید.
۵٫ از نیروی درونی خود کمک بگیرید! بزرگی میگوید: در این جهان چیزی بزرگتر از انسان نیست و در انسان چیزی بزرگتر از فکر او … باور خودمان از خودمان بیشک یکی از مهمترین عوامل موفقیت است.
فورد میگوید: اگر شما فکر کنید میتوانید و اگر فکر کنید نمیتوانید درهرصورت درست فکر کردهاید.
توهمانی هستی که میاندیشی …
پس از امروز، نه! بلکه همینالان خود را باور کنید و مطمئن باشید که شما میتوانید و هرروز نیز به خود تلقین کنید.
۶٫ معجزهای از جنس سادگی: تجربه ثابت کرده است که اگر برخی از دروسی که در آنها ضعیف هستیم را روزی نیم ساعت در برنامه خود قرار دهیم به نتایج شگفتانگیزی در آن درس خواهیم رسید.
راز این کار در سادگی، استمرار و یادگیری قطرهای است! همانطور که حتماً شنیدهاید در داستان سوراخ شدن سنگ توسط آب؛ این قدرت آب نیست که یک سنگ را سوراخ میکند بلکه استمرار آب است. (البته فکر نمیکنم عربی سختتر از سنگ باشد! J)
۷٫ یادآوری موفقیتهای گذشته شما؛ شاهدی بر تواناییهای شماست. اگر یکبار توانستهاید بازهم میتوانید فقط کمی همت با چاشنی صبر. من به شما ایماندارم، امیدوارم شما هم این حس را نسبت به خود داشته باشید.
با شما تا اوج…
علیرضا مطلبی