"ارتباط تلفني برنامه با کاظم قلم چي مدير کانون فرهنگي آموزش"

زهرا اکبري هستم از مدرسه سراي دانش واحد غرب ، آخرين ترازم 7000 شده ، البته از تابستان که شروع کردم اولين رتبه ام 5500 بود ولي از اول مهر تا الان خيلي پيشرفت کرده ام ، براي امتحانات پايان سال برنامه ام اين است که ساعت مطالعه ام را افزايش دهم و سؤالاتي را که مشکل داشتم دوباره حل کنم .

براي آزمون هاي تيزهوشان نيز آماده مي شوم و روزهاي پنج شنبه و جمعه تست مي زنم و کتاب هايي از کانون را حل مي کنم .

درس خواندن در مدرسه سراي دانش در پيشرفت تحصيلي من خيلي تأثير داشته ، چون با کمک پشتيبان ها و معلمين توانستم با استفاده از کتابهاي کار و خودآموزي و برنامه ريزي پيشرفت زيادي داشته باشم و با هدف گذاري توانسته ام پيشرفت کنم .

آرامه جهان منش هستم و در پايه ششم دبستان مدرسه سراي دانش واحد غرب درس مي خوانم ، ترازم در ابتدا 6500 بود و الان 7500 شده است حدودا دو سال است که عضو کانون هستم ، براي امتحانات آخر سال برنامه درسي ام به اين شکل است که در کتاب خودآموزي نکات مهم درسي ام را مي نويسم که منبع خوبي برايم باشد که بتوانم درسهايم را در آخر سال به وسيله آن دوره کنم، همين طور خلاصه درس هايي که تهيه کرده ام را نيز مطالعه مي کنم تا آمادگي بيشتري براي امتحانات آخر سال داشته باشم .

براي شرکت در آزمون تيزهوشان نيز آماده مي شوم که براي اين منظور کتاب تيزهوشان قلم چي را تهيه کرده ام و هر روز تست مي زنم .

در مدرسه سراي دانش با خلاصه درس هايي که به ما دادند و همين طور استفاده از کتاب خودآموزي و نحوه تکميل کردن آن را به ما ياد دادند و معلمان خوبي داريم که درسها را خيلي خوب به ما ياد مي دهند و کاربرد آن درس ها را در زندگي نيز متوجه مي شويم و همه اين ها باعث پيشرفت تحصيلي من شده اند ، همين طور تماس هايي که با ما مي گرفتند و سؤال مي کردند که چند ساعت مطالعه داشته ايم خيلي خوب بود .

کاظم قلم چي: وضوحي که در صحبت هاي اين دانش آموزان بود و تسلطي که در بيان انديشه ها تفکراتشان بود خيلي تأثيرگذار است و مي بينيم که اين دانش آموزان فقط درس نمي خوانند ، علاوه بر اين که درس مي خوانند مي توانند ذهن و فکر خود را نيز مديريت کنند و اين يعني مهارت هاي فراشناختي را هم کسب مي کنند و مي دانند که چه کاري برايشان مهم تر است .

نکته جالب توجه در مورد صحبت هاي دانش آموز دوم اين است که کاربرد کتاب خودآموزي را خيلي خوب توضيح دادند و شايد کمتر کسي اين قدر خوب بتواند در اين مورد توضيح بدهد ، ايشان گفتند که نکات مهم درس ها را در کتاب خودآموزي مي نويسند يعني خودشان انتخاب مي کنند که چه نکاتي را بايد يادداشت کنند و فقط اشتباهات خود را يادداشت نمي کنند و گفتند که نزديک امتحان از اين کتاب استفاده خواهند کرد .

کتاب خودآموزي کتابي است که تقريبا تمام صفحاتش سفيد است و قرار است دانش آموزان وقتي در آزمون هاي برنامه راهبردي شرکت مي کنند يا در هر آزمون مدرسه شرکت مي کنند و يا وقتي که خودشان تست مي زنند و درس مي خوانند ، نکات مهم آن درس را در اين کتاب بنويسند و اشتباهاتي که در آزمون داشته اند نيز بنويسند ، بعضي دانش آموزان فقط سخت ها را مي نويسند ولي نکته مهم اين است که بايد نکاتي که ضروري هستند و مهم تشخيص مي دهيم و مي دانيم که بعدا به دردمان مي خورد را نيز يادداشت کنيم ، اين کتاب کتابي است که نويسنده آن ، خود دانش آموز است .

نکته جالب توجه اين است که دانش آموزان دبستاني اين نکات را بهتر متوجه مي شوند ؛ مي بينيم که هر دو دانش آموز به خوبي برنامه خود را بيان کردند و اين برنامه برايشان از وضوح و شفافيت برخوردار است به همين دليل است که هميشه توصيه مي کنيم که والدين با فرزندان خود صحبت کنند چون گفتگو کردن مهمترين مهارت فراشناختي است ؛ دانش آموزان دبستاني مي توانند خيلي خوب فکر کنند ، دانش آموزان وقتي فکر مي کنند مسير خود را طراحي مي کنند و منابع مورد نياز خود را شناسايي مي کنند ، در صحبت هاي فوق نيز مي بينيم که اين دانش آموزان در مورد امتحانات تيزهوشان گفتند که منابعشان چه چيزهايي هستند و گفتند که تست زني مي کنند و يا در مورد امتحانات پايان سال هم گفتند که نکات مهم را در کتاب خودآموزي مي نويسند و از آن براي امتحانات استفاده مي کنند همين طور گفتند که خلاصه درس ها را نيز مي خواهند بخوانند.

البته اين ها کارهايي هستند که خيلي ها انجام مي دهند ولي وقتي يک نفر واضح و شفاف و دقيق مي داند که مي خواهد چکار کند ، نتيجه بهتري مي گيرد .

گفته مي شود "ما نمي توانيم چيزي را به کسي بياموزيم مگر اين که خودش آن را بداند " يعني وقتي چيزي را مي گوييم باعث مي شود برجسته تر و واضح تر و پررنگ تر شود ، يعني ما از بين گفته هاي ديگران متوجه مي شويم که بعضي از آن ها بيشتر به دردمان مي خورد و برايمان کاربردي تر است و اين کار را بايد دانش آموزان از همان دبستان ياد بگيرند ، که بتوانند فکر کنند کدام کار مهم تر است و يکي از ويژگي هاي نوابغ ، قدرت تشخيص اولويت هاست يعني يک آدم نابغه تشخيص مي دهد در بين انبوه ايده هايي که وجود دارد کداميک بيشتر به کارش مي آيد .

يک نکته مهم اين است که موفقيت در انحصار تعداد محدودي از آدمها نيست ، همه مي توانيم موفق شويم و هرکداممان مي توانيم به قله خودمان برسيم و با اتکاء به توانايي هاي خودمان مي توانيم بهترين ويژگي هاي خود را پرورش دهيم و مهم اين است که دانش آموزان در امتحانات پايان سال و داوطلبان کنکور در زمينه تست زدن بتوانند يک يا دو قدم پيشرفت داشته باشند و در ادامه مسير قطعا مي توانند قدم هاي بيشتري بردارند و پيشرفت هاي ديگري نيز به دست بياورند .

سؤال: دختر من سال چهارم رياضي است و در سال سوم دبيرستان خودش با کمک گرفتن از مشاوران کانون قلم چي تست کار مي کرد منتها درصدهايش در درس هاي اختصاصي خيلي بالا بود يعني حدود 90% ، ولي دروس عمومي اش حدود 20% بود اما با توجه به گفته هاي مشاوران تحصيلي که مي گويند تعادل را در درس خواندن و تست زدن بايد رعايت کرد ، توجه به درس هاي اختصاصي اش را کم کرده و بيشتر به دروس عمومي توجه مي کند ، حالا هر دو گروه درس ها را حول و حوش 70 يا 75% مي زند ، ترازش پارسال 7000 بود و امسال به 6000 رسيده ، لطفا بفرماييد آيا به همين روش ادامه دهد يا باز هم مثل سال قبل توحه بيشتري به دروس اختصاصي داشته باشد ؟

کاظم قلم چي: ما بايد نقاط قوت خود را حفظ کنيم و در عين حال به درس هايي که کمتر توجه کرده ايم بيشتر توجه کرده و آن ها را نيز تقويت کنيم ، اين دانش آموز سعي کرده بين دروس عمومي و اختصاصي خود تا حدودي تعادل برقرار کند که اين امر خيلي خوب است اما در مورد درس هايي که قبلا قوي بوده اند ولي الان نگران آن ها هستند و فکر مي کنند که افت داشته اند مي توانند کار روي آن ها را تشديد کنند اگر در طول سال اين دانش آموز اين کارها را انجام داده باشد مي تواند در قسمت هايي که قوي هست تمرکز کند .

الان در پروژه هفتم هستيم که تا آخر ارديبهشت ادامه دارد و بعد از آن يک دوره انتقالي داريم که حدود يک هفته الي ده روز است و بعد هم وارد دوران جمع بندي مي شويم که حدود سه هفته است و بعد هم يک هفته دوره تورق سريع را در پيش داريم که در اين دوره مي توان روي بخش هايي که گفته شد تمرکز کرد .

يک نکته ديگر اين است که بايد هميشه به دانش آموزان بگوييم به درس هاي اختصاصي بيشتر توجه کنيد اما بعد از عيد وزن دروس عمومي را بيشتر کنيد ، اين مسئله ذهني خيلي از دانش آموزان است که به درس هاي عمومي کمتر توجه مي کنند . خانم فاطمه وليزاده که امسال رتبه يک زبان کشور را به دست آوردند و در رشته تجربي نفر هشت منطقه دو و رتبه چهارده کشور شدند مي گفتند که من از تابستان شروع کردم و به درس هاي عمومي با استفاده از کتاب زرد عمومي توجه کردم و مي بينيم که توانسته اند رتبه هاي خوبي نيز کسب کنند ، بنابراين کار درست اين است که به درس ها به صورت متعادل توجه شود و اين دانش آموز کار خوبي انجام داده ولي اگر در مورد درس هاي اختصاصي نگراني دارند در دوره جمع بندي به روش سه روز يک بار دانش آموزان روي دروس اختصاصي که نياز بيشتري حس مي کنند مي توانند تمرين کنند .

من توصيه نمي کنم که دانش آموزان از اين شاخه به آن شاخه بپرند و دائما روش خود را تغيير دهند ، به ويژه در اين هفته ها و ماه هاي پاياني نبايد خيلي تغيير مسير بدهند .

کاظم قلم چي : در حال حاضر در همه مقاطع تحصيلي در دوره پاياني پروژه هاي برنامه راهبردي آزمون ها هستيم و زمان به اندازه کافي هم براي دانش آموزان مقاطع تحصيلي هست هم براي داوطلبان کنکور ، البته درست است که از نظر تعداد ، هفته ها و روزها زياد نيست ولي به لحاظ اين که دانش آموزان در اين دوران انگيزه بيشتري دارند و روش هاي متعددي براي جمع بندي براي دانش آموزان وجود دارد و داوطلبان کنکور طي چهار مرحله باقيمانده از مراحل برنامه راهبردي آزمون ها که شامل پروژه هفتم و بعد از آن دوره انتقالي و سپس دوران جمع بندي و همچنين در پايان نيز هفته تورق سريع است مي توانند خود را براي کنکور آماده کنند و براي دانش آموزان ساير مقاطع تحصيلي در زمان باقي مانده بايد خود را براي امتحانات پايان سال آماده کنند و دانش آموزان سال چهارم دبيرستان نيز با جمع بندي منابع خود و مطالعه کتاب خودآموزي و کتاب هاي درسي و جزوات مدرسه و همچنين با استفاده از روشهاي مطالعه که ياد گرفته اند و استفاده از تجارب و راهنمايي معلمين و مشاورين خود فرصت کافي دارند که در زمان باقيمانده پيشرفت درسي قابل ملاحظه اي داشته باشند و در اين دوره بيشتر موفق شوند .

منبع:قلمچی