راهکارهای موفقیت در کنکور 94 به تجربه شخصی خودم !
به عنوان کسی که امسال کنکور دادم و به لطف خدا امیدوارم به اندازه تلاشم رتبه ای که میخواهم را کسب کنم ، به دانش اموزانی که در سال اینده قصد شرکت در کنکور سراسری را دارند چند توصیه می کنم که امیدوارم بهشون کمک کنه .
یکی از دلایلی که فکر می کنم بیشتر داوطلبان کنکور دچار مشکل می شن اینکه واقعا کنکور رو تبدیل می کنند به یک چیز غول اسا ! این درسته که سوالات کنکور سخته و بعضی ها هم اعتقاد دارند که سوالات اصلا از کتاب نبود ! ولی خوب با خودتون رو راست باشین اگه قرار باشه سوالاتی که میدن در سطح کتاب و سوالات راحتی باشه اکثر داوطلبان به سوالات پاسخ میدن و اون کسانی که تلاش و زحمت زیادی کشیدند ، کارشون بیهوده می مونه ! پس لازمه سوالات کنکور فراتر از اون حدی طراحی بشه که داوطلبانی که با کوشش درس می خونند ، بتوانند موفق باشند . اینکه از همین الان بیاین به فکر این باشین که یک سال بخونیم واسه فقط 4 ساعت یه استرس بیهوده است که کنکور رو براتون سخت می کنه . حتی اون هایی که اعتقاد دارند استرس در ما اصلا معنی نداره ، با این وجود این اشتباه رو می کنند و کنکور را سخت می گیرن و دچار ضعف می شوند .
همیشه به هدفتون امیدوار باشین مثلا اگه میخواهید پزشکی یا مهندسی برق قبول بشین اگه معدلتون پایینه یا درس به اندازه چیزی که فکر می کنید نخوندین ، امیدتون رو از دست ندین چه بسا داوطلبانی بودند که با امیدوار بودن و توکل به خدا موفق شدند .
من تابستان سال پیش کلاس خصوصی ریاضی گرفتیم و روزی 2 ساعت میرفتیم کلاس صبح ها ! وقتی کلاس تموم میشد من واقعا بعدش دیگه نمیتونستم درس بخونم یعنی صبح رو تموم می کردم و دوباره عصر شروع می کردم به خوندن یعنی کلی از وقتم گرفته می شد ، از چند نفر از هم کلاس هام که پرسیدم اونا هم همینطور بودند . اخرش رو هم بگم که با خودم گفتم کلاس رفتم و تو ریاضی مشکلی ندارم و فقط دو هفته به کنکور شروع کردم به جمع بندی ریاضی که در کنکور هم فقط 12 تست تونستم بزنم که مطمئنم از همون دوره دو هفته به کنکور بود و این کلاس ها هیچ تاثیری رو ما نداشت ! چون ما صرفا کلاس ها رو برای یادگیری نمی رفتیم ، یه جور کلاس کنکور بود برای بالا زدن درس ریاضی ؛ خلاصه اینکه وقتتون رو صرف کلاس خصوصی و کنکوری با فلان معلم و دکتر نکنید چون فقط یه هزینه اضافی است و مهم تر از همه وقتتون رو هدر می دین . البته به مورد خاص هم داریم واسه اون هایی که در کلاس گوش نمیدن یا به دلایلی کلاس نرفتن در درسی ، به این ها هم توصبه می کنم اول کتاب درسی رو خوب و با دقت بخونند ، سعی کنند از کتاب های کمک درسی مفید کمک بگیرند و در صورت که بازم هم متوجه مطلب نشدند می تونند کلاس برن در سطح فهم و یادگیری نه کلاس کنکور !
مهر ماه سال پیش یکی از بچه ها سی دی های فلان موسسه رو گرفته بود من سی دی ها رو که مربوط به فیزیک بود گرفتم و واقعا هم سی دی های مفیدی بود و من رابطه خوبی باهاشون برقرار می کردم به طوری که یه نکته تست زنی که یاد می گرفتم احساس می کردم به راحتی می تونم بدون هدر دادن وقت تست های سراسری رو بزنم اما امسال واقعا پشیمون شدم چون یه نکته تو تست سراسری می اومد و کلا به هم ریختم و اونوقته که پی می بریم که باید بیشتر تمرکزمون رو بزاریم روی مفهوم کتاب درسی . البته سی دی های اموزشی و تست زنی نمی گم بده چون در بعضی درس ها واقعا تاثیره خوبی میزاره و مثلا در درس زیست شناسی نکاتی می گفت که دیگه نیازی به حفظ کردن نبود اما به شخص می گم وقتی میرین سمت اینجور سی دی ها اولش خوبه اما بعدش اینقدر بهشون عادت می کنی که دیگه بیشتر مباحث مهم کتاب رو جا می اندازی . دوستان هزینه سی دی واقعا بالاست و پیشنهاد نمی کنم چون باز هم هدر دادن وقته !
در مورد دوره تابستان که بیشتر موسسه ها اعتقاد دارند که این دوره ، دوره طلایی کنکوره ، باید اشتباه رایجی که معمولا بعضی از داوطلبان انجام می دهند را متذکر بشم .
یکی از هم کلاسی هام سطح توقعش واقعا بالا بود طوری که می گفت باید حتما رتبه دو رقمی بیاره ، و اینم بگم واقعا درس هاش خوب بود اما اومد تو تابستون روزی بین 8 تا 10 و گاهی 12 ساعت درس می خوند ، رتبه در ازمون های ازمایشی که می یومد همیشه یا تک رقمی بود یا دو رقمی . خلاصه عید امسال که شروع شد ما بیشتر بچه های کلاسمون فعال بودند و شروع کردیم به درس خوندن به صورت جدی اما اون هم کلاسیمون می گفت در اصطلاح کم اورده ، دیگه به کتاب که نگاه می کرد یه جور هایی مطالب تکراری و اعصاب خورد کن بود ، وفت مطالعه اش رسیده بود به روزی 1 تا 2 ساعت و در ماه اخر کنکور که فکر کنم روزی یک ساعت هم بیشتر نمیتونست بخونه تازه اونم بگم که دقتش کم بود و حتی دوره جمغ بندی درست و حسابی هم نداشت . دیروز که اومده بود پیشم می گفت همه سوال ها رو اشنا بوده ولی تو یه نکته گیر می کرد و اخرش هم فکر می کنه دو رقمی که هیچ زیر پنج هزار بیاره باید خدا رو شکر کنه !!! حالا اینقدر خونده که می گفت باید یه دو و سه ماهی استراحت کنه بره واسه سال دوم ! پس با این تفاسیر یه چیزی دستتون اومد اگه به فکر نفر اول کنکور هم هستین نباید زیاد به خودتون فشار بیارین ، سعی کنید قدم به قدم جلو برین از 3 ساعت در روز شروع کنید تا 12 ساعت در روز کافیه ! در تابستون 3 تا 6 ساعت . مهر تا عید 5 تا 7 ساعت . عید 7 تا 10 ساعت و دو ماه به کنکور سعی کنید حتما روزی 10 تا 12 ساعت بخونید . البته اینم بگم ساعت مطالعه برای کنکور رو معیار قرار ندهید چون خواندن هر کس به استعداد خودشم بستگی داره و تمرکزتون روی کیفیت و با دقت مطالعه کردن باشه !!!
در مورد ازمون های ازمایشی اسم نمی برم که کدوم شرکت کنید فقط چند مورد که برای خودم پیش اومده رو می گم امیدوارم بهتون کمک کنه ! من در ازمون های ازمایشی موسسه ای شرکت می کردم ، سوالاتش واقعا خوب بود و استاندارد . روال کار من این بود که طبق برنامه اون پیش می رفتم و هر درسی که می گفت چه عمومی و چه دروس اختصاصی رو کار می کردم البته بیشتر تمرکزم روی دروس اختصاصی بود . روزی که ازمون می دادم دیگه درس نمی خوندم ! یعنی صبح میرفتم سر جلسه وقتی بر می گشتم پاسخ تشریحی ازمون رو بررسی می کردم ، اشتباهاتی که کردم رو خوب به خاطر می سپردم . یه نکته خیلی مهم هم که داوطلبن بهش توجه ندارند ، اینه که دیگر گزینه های نادرست را بررسی نمی کنند و با خوندن سوال و دانستنش سریع می رن سراغ جواب و توجه به دیگر گزینه ها ندارند که قطعا این دقتتون رو پایین میاره ! بعد دوباره 2 روز بعد همون ازمون رو از خودم می گرفتم البته نه اینکه بخوام جواب سوال ها رو حفظ کنم هاااا خودتون رو که نمی تونید گول بزنید !!! معمولا دیگه یک یا دو تا بیشتر اشتباه نمی کردم که اون اشتباه ها رو خیلی روشون تاکید داشتم و دو ماه به کنکور اون ها رو بررسی کردم و واقعا هم تاثیر زیادی گذاشت . هر چند که پیشنهاد می کنم لزومی نداره در تمام ازمون های ازمایشی شرکت کنید چون برای بعضی داوطلبان هزینه زیادی داره و واقعا انقدر که فکر می کنید نیازی هم به شرکت در ازمون های ازمایشی ندارین . اما حتما برای کاهش استرس و مدیریت زمان در حداقل 3 ازمون جامع که موسسه ها می گیرند شرکت کنید بهتون کمک خواهد کرد .
یه جمله مهم که همیشه به خودم تاکید می کردم " تا چیزی رو یاد نگیرم از اون خط یا اون صفحه رد نمی شم !!! " یه مطلب رو می خوندم و بعدش چشمام رو می بستم و به اون مطلب فکر می کردم ، بیشتر این کار در زیست و دروس اختصاصی واقعا جواب میده ، بعدش برای خودم تحیلیلش می کردم ، دوباره جلو تر که می رفتم یه با اون مبحث قبل ترکیبش می کردم و حتی دوباره اون مطلب قبل رو مرور می کردم ، یعنی طوری می خوندم که فقط هدفم تموم کردن نبود ! راستش اولش که اینطوری پیش می رفتم واقعا سخت بود از هم کلاس هام که می پرسیدم می گفتن مثلا فصل 5 زیست رو میخونند ولی من هنوز فصل 2 بودم واقعا حسرت داشت ، یه جورایی روحیه ام کم میشد اما بعدش که تست می زدم یا دوباره می خواستم مرور کنم انگار همه مطالب رو خوب بلد بود و یه مرور در حد یه ساعت یه فصل رو به راحتی می فهمیدم و تست زیست همیشه بالای 80 میزدم !!! بعضی ها می گن باید تو تابستون دروس اختصاصی رو از پایه خوب یادبگیری که حرف درستی است از نظر من اما بعضی ها ممکنه وقت کم بیارن و به هر دلیل دیگه نتونند بعضی دروس و یا کامل تموم کنند سعی نکنید با دقت پایین و بدون اینکه مطلب رو بفهمید پیش ببرید ، اینجور خوندن نخونید بهتره ها !!! من خودم زیست و شیمی رو کامل در تابستون نتونستم بخونم و دو ماه بعد مهر تمومشون کردم الان خیلی ام از این دو درس راضی ام . با این وجود باید پی برده باشین که اهمیت خواندن واقعا در کنکور تاثیر می گذاره حتی اون هایی که اصلا وقت هم نمی کنند اگه نیمی از مطالب کتاب رو بخونند اما با دقت بالا قطعا رتبه بهتری کسب می کنند تا کسی که همه کتاب رو بخونه اما با دقت پایین .
اگه یادتون باشه تو دبیرستان شاگرد اول بودین نه ؟ همه نمره هاتون 20 یا 19 میشد ! معدلتون همیشه بالا ! پس اشتباه نکنید که چون معدلتون بالاست قرار تو کنکور هم بدرخشید چرا که خواندن تشریحی با تستی فرق می کنه . قبل از اینکه این مبحث رو باز کنم یه نکته ای است که توجه کنید اونم اینکه در کنکور قرار نیست ما به تمام سوالات کنکور پاسخ دهیم حتی نفر اول کنکور هم از خودش این توقع رو نداره و فکر نکنید نفر اول کنکور تمام سوالات را درست پاسخ داده خیر اینطور نیست !!! برمی گردیم سر بحثمون خواندن تشریحی یه جور حفظ کردن مطالب کتابه اما تستی مفوم مطلب رو درک کردنه ! پس شیوه مطالعه کردن در دروس واقعا تاثیر گذار خواهد بود .
چند شیوه مطالعه در دروس که بهتون کمک خواهد کرد .
ادبیات : سوالاتی که در ادبیات مطرح است معمولا هم مفهومی است و هم حفظ کردنی ! تریپ سوالات ادبیات مشخصه و میدونیم که مثلا املا دو تست میاد . بحث معنی ، املا ، تاریخ ادبیات یه جور حفظ کردن می خواد اما بحث قرابت معنایی ، ارایه ها و زبان فارسی نیاز به تمرین ، درک شعر و قواعد دستور زبان است . شعر هایی هم که در ادبیات میاد ممکنه از کتاب نباشه پس با تمرین زیاد درک شعرتون رو بالا ببرید .
عربی : درسی که معمولا بعضی داوطلب ها ازش هراس دارند ولی خوب اونقدر هم که فکر می کنند سخت نیست ! قواعد عربی رو سعی کنید در تابستان یادگیری کنید و بزارید کنار تا موقعه جمع بندی . در قسمت ترجمه و درک مطلب هم فقط به این نکته توجه کنید که نیاید یه جمله رو معنی شو حفظ کنید ، کلمه به کلمه رو یادگیری کنید یه کم که تو ترجمه راه بیوفتین می فهمین عربی واقعا از اون درس هایی است که میشه درصد بالا زد .
معارف اسلامی : درسی که نیمی از داوطلبان واقعا خوب می زنند و نیمی هم واقعا تو این درس مشکل دارند . تمرکزتون بیشتر روی ایه ها باشه چون تقریبا 18 تا 20 سوال از ایه های کتاب است . یعنی اگه وقتم کم اوردین همون ایه های کتاب رو بخونید نیازی نیست مطالب معارف رو اصلا بخونید ! البته اشتباه نکنید ها منظورم از ایه ها رو بخونید فقط ترجمه نیست ها ، پیام ایه رو درک کنید . اگه حفظ قرانتون قویه سعی کنید ایه های کتاب درسی رو هم حفظ کنید بهتون کمک می کنه !
زبان انگلیسی : علا رقم اینکه فکر می کنیم ساده است و برای خودمم وقتی اسم کنکور می یومد اولین چیزی که گفتم زبان رو صد میزنم اما واقعا اینطور نیست زبان علارقم اینکه برای بعضی داوطلبان ساده است اما در عین حال میتونه از سخت ترین دروس در عمومی ها به شمار بیاد چون بعضی وقت هم کم میارن . پایه لغتتون رو قوی کنید ، فقط هم لغت های اخر درس کافی نیست و همون لغت ها متضاد و مترادفشون ، بعضی کلمات جدید که در خود درس میاد و البته بازم دیده میشه که کلمات جدید در کنکور میاد که دیگه باید با توجه به مفهوم جمله به اون تست پاسخ دهید البته زیادم سخت نگیرید تمرین کنید می فهمید واقعا ساده است .
زمین شناسی : معمولا بعضی از داوطلبان این درصد رو نمی خونند و صفر می زنند ، البته اگه قصدتون قبول شدن در پزشکیه بهتره که همین کار رو کنید چون زمین در پزشکی هیچ تاثیری نداره اما اون هایی که دارو سازی میخوان بخونند و رشته های دیگه نیاز دارند این درس رو هم بخونند . درس بیشتر حفظی است که داوطلبان اگه به دقت مطالب رو یادگیری و حفظ کنند موتنند درصد خوبی را کسب کنند .
زیست شناسی : موفقیت بیشتر داوطلبان رشته تجربی به همین درس بستگی داره ... سوالات چند سال اخیر رو به رو داره سمت مفهومی تر شدن میره ! البته نترسید به نظر من مفهومی راحت تره خوندش و جذاب تر البته برای من که اینطوری بود و واقعا هم از درس خوندن به خصوص زیست لذت میبردم .اگه یه فصلی رو دارین می خونید صفحه به صفحه ، خط به خط که جلو میرین کلمه به کلمه بررسی کنید متن کتاب رو و به صفحات و خط های قبلی برگردین ، مطالب کتاب رو تطابق بدین و برای خودتون ترکیبی بسازید. در ضمن زیست درسیه که بیشتر از تمام دروس نیاز به مرور و تکرار مطالب هستش پس سعی کنید در برنامه روزانه خود حتما حداقل نیم ساعت به درس زیست اختصاصی دهید .
ریاضیات : بعضی از داوطلبان بهش کمتر توجه می کنند و همین باعث میشه رتبه ای که میخواهند رو نگیرن ، درصد بالا در این درس همانند درس فیزیک در رتبه شما واقعا تاثیر گذار خواهد بود . من وقتی با تست ریاضی مواجه میشدم در قدم اول سعی می کردم هر طور شده خودم به جواب برسم ، البته قبل از تست باید بر کتاب وجزوه مسلط باشید . حتی اگر تست رو نمی تونستم جواب بدم سعی می کردم از جزوه و یا کتاب های کمک درسی خودم با راه حل به حواب برسم ، در نهایت اگه باز هم به جواب نرسیدم به پاسخ تشریحی مراجعه می کردم و راه حل را یادگیری و تستی مشابه همون تست برای خودم می نوشتم و حلش می کردم . چون دیده شده بعضی داوطلبان میان تست رو می خونند بعدش میرن سراغ راه حل تشریحی و اونو یادگیری می کنند که این شیوه کاملا در درس ریاضیات غلط است . دیگر اشتباهی که حتی داوطلبان زرنگ هم می کنند اینه که وقتی با تست ریاضی مواجه می شوند که جواب ان را میدادند تست را همان لحظه رها می کنند به فرض اینکه جواب سوال را می دانند که این شیوه واقعا غلط است حتی اگر ذهنی هم بتوانید راه حل را پیش ببرید باز هم نادرست به شمار می اید ، چرا که اگر تست های ریاضی را تا اخر پیش نبرید دقتتون در حل مسائل پایین امده و یا حتی نکته ای در اخر جواب گنجانده شده که از ان غافل می مانید .
فیزیک : برای خودم درس خوبی نبود چون کار کردن با فرمول برام سخت بود و بیشتر مفهومی یاد می گرفتم که فیزیک هم به این راحتی ها نبود البته استعداد در فیزیک هم ندارم . با این وجود بیخیال نبودم و مجبور بودم درصد خوبی کسب کنم . در قدم اول بدون اینکه جزوه دبیر رو بخونم مراجعه کردم به کتاب و خط به خط جلو رفتم ، مثال ها ، تمرین ها و فعالیت های کتاب رو به خوبی بررسی می کردم ، همزمان هم تست میزدم تا فرمول ها رو به خاطر بسپارم . تست های فیزیک اینقدر برام راحت شده بود که همیشه درصد هام بالای 90 میشد . در کل فقط با جزوه پیش نرید و تمرکزتون بر روی کتاب باشه .
شیمی : برای بعضی ها خیلی اسونه و برای بعضی ها هم واقعا سخت ! خوندن شیمی از نظر من که راحت بود و خسته کننده نبود ، تست های سختی داشت ولی شیمی درسیه که همچی توش داره ؛ مفهومی خوندن ، فرمول و حفظ کردن . همه رو باید به کار بگیرید ، تست زدن زیاد در شیمی عامل اصلی موفقیتتون خواهد بود .
البته این شیوه های درس خواندن من و هم کلاسی هام بود و ممکنه برای بعضی ها هم جواب نده ، در کل سعی کنید با به کار گیری روش های صحیح مطالعه برای کنکور شروع به خواندن کنید .
مورد خیلی مهم دیگری که دیگه میتونم بگم تمامی داوطلبان روش تمرکز می کنند ، کتاب های کمک درسی ، جزوات کنکوری هستند که با شعار هایی همچون " با خرید این کتاب یا جزوه فلان درس را بالای 90 بزنید " من فلان کتاب رو خریدم و نوشته بود با این کتاب کنکور را بالای 90 میزنید من این کتاب رو خوندنم ، تست های خوبی داشت ولی بعد از اینکه کنکور دادم متوجه شدم که این کتاب تست هایی غیر مربوط با کنکور سراسری داشته و تست ها تالیفی هم که داشته غیر از کتاب بوده است که در کنکور به دردم نخورد و بیخودی وقت خودمو تلف می کردم . منبع کلی کنکور از کتاب درسی است و فقط تست را سخت تر می کنند نه اینکه مبحثی غیر درسی بیارند . حتی جزوه و کتاب های زیستی دیدم که در دانشگاه تدریس میشه رو برای منبع کنکور میارن که هیچ کاربردی نداره . پس در مورد منبع ابتدا سعی کنید تحقیق کنید و بهترین منبع را که مشاوران و برتر های کنکور استفاده کردند را پیدا کنید در قدم دوم بین چند کتاب انتخاب شده ؛ ان کتابی را انتخاب کنید که بتوانید رابطه بهتری با ان برقرار کنید . بعضی ها هم به دنبال اینکه نفر اول کنکور چه کتابی و یا چه ازمون ازمایشی شرکت کردند هستند که این باز هم شیوه غلطی است چون که نفر اول کنکور فقط به واسطه اون کتاب ها نفر برتر نشده بلکه پشتکار داشته و شاید ان منبع برای او بهتر قابل فهم بوده و برای داوطلبی دیگر خیر . در مورد تست زدن بگم بیشتر تمرکز و تست هایی که انتخاب می کنید از تست های سراسری سال های گذشته به خصوص سال 84 به بعد ... و سعی کنید به نکته ای که در تست به کار برده شده پی ببرید . منبع کتاب کمک درسی برای تست حتما توجه کنید تست سراسری داشته باشه و با پاسخ تشریحی هم بگیرید .
اخرین بحثی که در موردش حرف میزنم ، برنامه ریزی و مشاوره درسی است . مشاور گرفتن خوبه اما برای بعضی ها جواب میده ؛ مثلا برای خودم اصلا جواب نداد یعنی وقتم گرفته میشد و برنامه ای هم که مشاور میداد با ساعت کاریم یا اینکه اون فصل رو نمی تونستم در اون موقعه بخونم . فقط همین اول بگم که اگر بی برنامه این رفتن پیش مشاور و برنامه ریزی واقعا روش خوبیه . اما اگر خودتون یه پا مشاورین که هیچی دیگه رفتن پیش مشاور وقتتون رو می گیره و هیچ تاثیری هم روتون نمی گذاره . برنامه ای که خودتون می نویسید رواز تمام لحاظ در نظر بگیرید و متناسب با ساعت درسی و مطالعه پیش ببرید .
اگر سوالی بود در همین تایپیک مطرح کنید . خوش حال میشم جواب بدم موفق باشید

LinkBack URL
About LinkBacks