ببخشید من تو پیام قبلی ابیاتو جا به جا گفتم... یه بار دیگه همشونو با جزئیات میگم، شاید به دردتون خورد:
بیت اول » این بیت از قصاید ناسر خسرو هستش، چند بیت اولش اینان :
اگر بر تن خویش سالار و میرم ملامت / همی چون کنی خیر خیرم؟
چه قدرت رود بر تن منت ازان پس؟ / نه من همچو تو بندهٔ چرخ پیرم
اسیرم نکرد این ستمگاره گیتی / چو این آرزو جوی تن گشت اسیرم
چو من پادشاه تن خویش گشتم / اگر چند لشکر ندارم امیرم
به تاج و سریرند شاهان مشهر / مرا علم دین است تاج و سریرم
خب این بیت با توجه به سایر ابیات شعر، کاملا داره درمورد برتری علم و شناخت خود بر تاج و تخت و داشتن لشکر صحبت میکنه!
بیت دوم » به این شرح هستش :
هر کس فشاند بر من پر شور پشت دست / از جهل زد به خانه زنبور پشت دست
یابد چگونه راه در آن زلف دست ما؟ / جایی که شانه می گزد از دور پشت دست
اول از همه باید به مفهوم کنایی پشت دست گزیدن تو مصراع دوم اشاره کنم، یعنی ندامت و پشیمانی و افسوس خوردن! پس شاعر داره اشاره میکنه که رسیدن به زلف معشوق ناممکنه پس باید افسوس خورد! باز هم بهتره از اساتید بپرسید، این بیت من رو هم گیج کرده، خوشحال میشم اگه به جواب قطعی رسیدی من رو هم خبردار کنی
بیت سوم » این هم اینطور :
پسته را هر چند مردم در شکر پنهان کنند / آن لب نوخط، شکر در پسته پنهان کرده است
پیش آن چشم سیه دل می گذارد پشت دست / گر چه خط بسیار ازین کافر مسلمان کرده است
دیده قربانیان چشم سخنگو گشته است / بس که مردم را تماشای تو حیران کرده است
اینجا مشخصه که شاعر محو صورت معشوق شده و داره از زیبایی هاش میگه! بیت مورد نظر داره میگه وقتی چشم سیاه یار هست، دل دیوانه او میشه! درحالی که میدونیم زاهدان، عاشقان را کافر میدونستن، چون میگفتن عارفان و عاشقان فقط به دنبال زیبارویان و شراب و اینا هستن، اما تو مصراع دوم شاعر داره میگه کی گفته همچین چیزی هست؟ محراب ابرو یا همون ابروی یار که مثل قبله گاهه، باعث شده بسیاری از کافران توبه کنند و به این قبله گاه سجده کنن! این بیت از صائب تبریزیه، واقعیتش خیلی دلم به حال خودمون میسوزه، یادمه پایان نامه خواهرم درمورد سیمای پیامبران تو همین صائب بود، من اونموقع برای کمک به خواهرم میشستم بعضی از ابیات صائبو مینوشتم براش! نوشتنشون سخت بود چه برسه به معنیشون... واقعا هعیی
بیت چهارم » درموردش قبلا توضیح دادم، ولی متاسفانه کل شعرشو پیدا نکردم دقیقتر بررسیش کنم، شرمنده
خب امیدوارم تا حد توانم کمک کرده باشم! اگه بازهم سوالی بود درخدمتم... موفق باشید
.gif)