قرابت معنایی
این بخش مهم ترین و پر تست ترین قسمت ادبیاته!!!!!!!!
درسته که این چند سال اخیر از شعر ها و متن های خارج از کتاب که مفهومشون به ابیات و متون کتاب نزدیکه در سوالات استفاده شده اما هنوزم اکثرشون از کتاب درسی ه و باید شما همه بیت ها و متن های کتاب رو با دقت بخونین و پیام هرکدومشو درک کنین و بلد باشین
برای قرابت تمرین و تست زیاد رو اصلا نباید فراموش کنین و حواستون باشه که تو زدن تست های قرابت از مقایسه بیت ها استفاده کنین نه معنی کردنشون و از یاد نبرین اون 43 ثانیه زمان برای هر تست
معمولا سوال های قرابت اینجوری مطرح میشن که " کدام بیت با بقیه متفاوت است؟ " یا " کدام بیت اشاره به این موضوع نداره ؟ " یا شبیه همین هایی که گفتم با یه تفاوت جزئی ...
برای دسته دومی که مطرح کردم باید تک تک بیت ها رو با موضوعی که سوال عنوان کرده مقایسه کنین تا به جواب درست برسین اما واسه مورد اول که سه بیت اشاره به یه موضوع دارن و یکی متفاوته بهتره اینطور عمل کنین که یه بیت رو که مفهومش براتون آشناست و آسون تره براتون با بیت بعدی مقایسه کنین و به یه دو راهی میرسین :
1 . اگه هر دو یکی بود هر دو حذف میشن و گزینه بعدی رو با اینا مقایسه میکنین و اگه هم مفهوم بود این گزینه هم حذف میشه و گزینه باقیمونده جواب درسته.
2 . اما اگه مفهوم ها متفاوت بود هر دوتا رو نگه میدارین و با یه گزینه دیگه مقایسه میکنین ، حالا اینجا هم مفهوما رو حذف میکنین و از بین اون دو گزینه اولی که انتخاب کرده بودین اونی که متفاوت بود جواب درست تست خواهد بود... بهترین روش در قرابت استفاده از ردگزینه غلطههههه !!
پیشنهاد میکنم از هر کتابی که تست میزنین برای قرابت یا در هر آزمون آزمایشی که شرکت میکنین،
بیت های هم مفهوم را در یه دفتر یادداشت کنین ؛ شاید از همین ها تو کنکور اومد و اون موقع بدون صرف وقت تست رو میزنین .
زبان فارسی
به طور تقریبی بعد قرابت زبان فارسی بیشترین تست های ادبیات رو به خودش اختصاص میده(معمولا 5 تست ) و این تست ها شامل موارد زیر میشن :
1تست تکواژشماری 1تست اجزای جمله 1تست واژه شناسی 1تست ویرایش 1تست گروه اسمی
تکواژ و واج شماری : مبحث وقت گیر و نیازمند تمرین بیشمار برای همه چون احتمال اشتباه توش خیلی زیاده و نیازمند دقت زیاده !
واج کوچکترین واحد زبان فارسیه که صد در صد بی معنیه !و برای شمردنش باید کلمه رو بخش بخش وبین بخش ها ممیز بذارین :
کنکور : کن / کور ← ک + ـــُــ + ن / ک + و + ر
اگه دقت کنین : تعداد صامت ≥ تعدادمصوت = تعداد هجاها
تکواژ کوچکترین واحد معنا دار زبان ه که نمیشه اونو به واحد کوچکتر معناداری تقسیم کرد ؛ برای شناخت تکواژ باید کلمه و حرف ها رو به خوبی یاد بگیریم .(درس 2 که انواع تکواژ رو بیان کرده رو فراموش نکنین )
یه نکته دیگه که نقش نمای اضافه ــِـ هم واژه و هم تکواژ محسوب میشه ؛
تو شمردن واژه و تکواژ به فعل ها و تفاوت هاشون دقت کنین مخصوصا به سوم شخص و شناسه تهی که در انتهای فعل های دستوری می آید اما در انتهای فعل های آینده نمی آید .
در آخر این قسمت پیشنهاد میکنم که تست های شمارشی رو بذارین برای آخر و در آخر بزنین!!
ویرایش : درس 3 زبان فارسی برای تسلط رو این قسمت کافیه اما فقط حواستون باشه هول نشین موقع زدن تست و همه رو چک کنین ... یه سری هم حتما ِ حتما به جدول صفحه 36 و 67 کتاب درسی بزنین (البته امیدوارم ویرایش جدید کتاب ها صفحات رو تغییر نداده باشه اگرم تغییر کرده باشه شما میدونین منظورم کدوم جدول هاس دیگه ؛) )
اجزای جمله : درس های 7 و 9 مخصوص این بخش ه و میدونین که برای پیدا کردن اجزای جمله باید فعل اون جمله رو به خوبی بشناسین و باید جدول های این درس ها رو به خوبی یاد بگیرین ؛ بهتره فعل ها رو طبقه بندی کنین :
بودن ، شدن و ... ← گذرا به مسند
استثناها ← ① بودن به جز : وجود داشتن ، قرار داشتن ② شدن به جز : فرا رسیدن ، امکان داشتن ، به عمل آمدن
واژه شناسی : درس های 17 و 20 و 24 برای این قسمت کافیه اگر به دقت مطالعه کنین و برای تسلط بیشتر هم کافیه از هر ساختاری یه مثال تابلو انتخاب کنیم تا همیشه تو ذهنمون بمونه . جدول آخر درس 24 رو هم باید خوب ِ خوب بخونین تا بدونین یه کلمه پسوند داره یا نه؟ و اگه داره دارای چه پسوندیه ؟!
گروه اسمی : ساختار گروه های اسمی یا همون نهاد،مسند،مفعول،متمم و قید به این صورت ه :
وابسته های پیشین + هسته + وابسته های پسین
که جز ضروری قسمت بالا فقط وفقط هسته هست و وابسته ها فقط برای توضیح بیشتر هسته از نظر معنا و مفهوم آن به کار میروند و یک گروه اسمی میتونه تنها از یک واژه که همان هسته هست تشکیل بشه ، برای تسلط روی گروه های اسمی باید انواع وابسته ها رو خوب بشناسین .
مثال : من در این خلوت تنهای سکوت اگر از یاد تو یادی نکنم می شکنم.
من:نهاد – خلوت تنهای سکوت : متمم – یاد تو: متمم ← 3 گروه اسمی
وابسته های پیشین : 1صفت اشاره 2صفت مبهم 3صفت پرسشی 4صفت تعجبی 5صفت شمارشی اصلی 6صفت شمارشی ترتیبی 7صفت عالی 8شاخص (عناوین و القاب)
وابسته های پسین : 1صفت بیانی 2مضاف الیه 3(ی) نکره 4نشانه های جمع 5صفت شمارشی ترتیبی
چند نکته :
صفت های مبهم میتونن بعد هسته بیان
از بین صفت ها چه ، چقدر و چند دوکاربردی اند :
چه : چه رمان خوبی (تعجبی) چه توضیحی داری؟ (پرسشی)
چقدر: چقدر خوشحال شدم (تعجبی) چقدر پول داری؟ (پرسشی)
چند : چند روز دیگر باید منتظر بمانم ؟ (پرسشی) چند روز به من فرصت بده (مبهم)
نقش نمای اضافه سراغ هسته گروه میره ، یه وقت وابسته ها گمراهتون نکنه !
مثال : ماندگاری این همه خاطره را تو گردن بگیر (خاطره هسته هست )
به مکث بین وابسته و هسته توجه کنین :
این ماشین ، جدید است (این وابسته هست)
این، ماشین جدید من است ( این ضمیر است)
عطف و یا باعث گسترش ترکیب ها میشود :
آن نگاه و سخن : 1صفت و 2ترکیب وصفی
زیبایی و شکوهمندی پاسارگاد : 1مضاف الیه و 2ترکیب اضافی
در آخر از درس های حفظی زبان فارسی غافل نشین چون سوالاش خیلی اسونه و به راحتی میتونین از پسشون بر بیاین اگه بخونین اینا رو هم و آشنایی باهاشون رو به سر جلسه کنکورمحول نکنین
در کل برای تسلط رو همه بخش های زبان فارسی تست و تمرین و حل نمونه های زیاد میتونه جوابگو باشه
پ.ن. : من اینجا یه سری نکات کلی رو فقط مطرح کردم و جزئیاتش رو خودتون باید تو خوندنتون و تست زدنتون بهش برسین!!
خب حالا بریم سرااااااااغ ِ
آرایه
برای آرایه ها باید دو تا کار بکنیم اول اینکه تمام آرایه های موجود در کتاب رو به خوبی یاد بگیریم و بعد در طول سال با کمک کتاب و تست های آزمون های آزمایشی و کتاب تست ها ،آرایه هایی که یاد گرفتیم رو تـــــــــــــــــــــمری ـــــــــــــــــــــــــ ــــن میکنیم !! آرایه ها و چیزایی که باید یاد بگیرین واسه این بخش اینها هستند :
تلمیح، تضاد ،جناس، تشبیه، استعاره، اسلوب معادله، تشخیص، متناقض نما ،مراعات النظیر، حس آمیزی، کنایه، اغراق، حسن تعلیل، ایهام، ایهام تناسب، مجاز، واج آرایی (نغمه حروف) و سجع
سوال های آرایه هم معمولا به دو صورت مطرح میشوند :
1 کدام آرایه در این تست هست یا نیست !
2 کدام گزینه آرایه فلان و فلان را دارد یا ندارد!
که برای اولی باید گزینه ها رو دونه دونه بررسی کنین تا به گزینه درست برسین
و برای دومی اول با آرایه ای شروع کنین که بهتر یادگرفتین و زمان زیادی برای پیدا کردنش صرف نمیشه مثه مراعات النظیر و جناس و تضاد و... حالا گزینه ای که این آرایه رو نداره حذف میشه و به این شکل ادامه میدین تا جواب رو پیدا کنین و باز هم اینجوری در زمان صرفه جویی کردین !!!
نکته : برای تضاد حتما ِ حتما به فعل ها هم توجه کنین
نکته : برای تشخیص راحت تر اسلوب معادله بین دو مصراع عبارت "همانطورکه" رو بذارین اگه معنی داد بیت دارای اسلوب معادله هست ، معـــــــمـــــــولاااااا در ابیاتی که مصرع دوم با "که" شروع میشه اسلوب معادله نداریم !
معنی لغت و املا
تنها و تنها راه برای این قسمت تکرار و تمرین ه ، اگه معنی کلمات رو به خوبی یاد بگیرین خیلی میتونه کمک کننده باشه حتی تو املا ؛ متن های کتاب درسی رو با دقت بخونین و دور کلمات مهمش کادر بکشین و معنیشونو کنارش بنویسین.
نکته ها :
برای حفظ کردن معنی کلمه ها میتونین مثه زبان از روشtick eight استفاده کنین
برای املا حتما درس های املا و بیاموزیم های زبان فارسی3 مخصوصا درس های 4-10-18-23 رو با دقت بخونین
کلمه هایی که املا یا معنی شون رو فراموش میکنین رو میتونین تو یه عبارت یا جمله جا بدین و مطمئن باشین فراموشش نمیکنین دیگه !
تاریخ ادبیات
اکثر تست های این قسمت دونوعند :
تست هایی که در اونها اسم کتاب،نوع نثریا نظم ،ویژگی های حماسه و ... رو میخواهند.
تست هایی که در اونها یه توضیحی میدهند و سپس نام نویسنده،شاعر ویا کتاب به خصوص را میخواهند.
برای یادگیری این قسمت میتونین از تیک ایت که تو املا و معنی لغت استفاده کردین، استفاده کنین .
میتونین تاریخ ادبیات رو خلاصه کنید و ارتباطی بین آثار نویسنده و... پیدا کنین و یا یه داستان ساده بسازین و حتی شکل بکشین ! میتونین آثار یک نویسنده رو رمزگذاری کنین مثه :
ملخ ها و نمک زار !!!!!!!!!!!!!!!!
مــلــــخ ها : مخزن الاسرار – لیلی و مجنون – خسرو و شیرین – هفت پیکر – اسکندر نامه (آثار نظامی)
نـــمـــک زار: نصایح – مناجات نامه – کنزالسالکین – زادالعارفین – الهی نامه – رساله ی دل و جان (آثار خواجه عبداله انصاری)
یه نوع تست تاریخ ادبیات هم براتون میذارم شاید یکم جدید باشه سبکش :
کدام یک از بیت های زیر به ترتیب یادآور آثاری از "سیمین دانشور،اسلامی ندوشن،تولستوی و سلمان هراتی" هستند ؟
الف) هر چند گناه ماست کشتی کشتی غم نیست که رحمت تو دریا دریاست
ب) چه خوب میشود آری اگر بیاید عشق دری به خانه خورشید می گشاید عشق
ج) پیاله بر کفنم بند تا سحر گه محشر به می ز دل ببرم هول روز رستاخیز
د ) در سوختنم شمع صفت عرض نیاز است مپسند که در آتش خاموش خود افتم
1- د.الف.ج.ب √ آتش خاموش ؛ گناه ؛ رستاخیز ؛ دری به خانه خورشید
2- ب.ج.الف.د
3- د.ج.الف.ب
4- ب.د.ج.الف