گزینه 4 درسته...
کلسیم یدید بطور کامل یونیزه میشه. چون غلظت کلسیم یدید 0.02 مولاره، بنا به معادله یونش غلظت یون یدید محلولش 0.04 مولاره
بعد توی محلول سرب دو یدید حل شده. سرب دو یدید با یونهاش در تعادله. اگه x مول سرب دو یدید یونیزه بشه، x مول یون سرب دو و 2x مول یون یدید تولید میکنه. از اینجا غلظت های تعاولی یونهای سرب دو و یدید رو میتونیم بر حسب x بنویسیم... غلظت این دو یون به ترتیب x و 0.04+2x. بعدش میشه از ثابت تعادل استفاده کرد و x که غلظت یون سرب دو هستش رو محاسبه کرد.
ی نکته:
چون ثابت تعادل نشون میده ک کسر خیلی جز ایی از سرب دو یدید یونیزه میشه، از 2x در مقابل 0.04 سرف نظر میکینم موقه محاسبه مقدار x. برای همین هست ک صورت سوال مقدار تقریبی رو خاسته ن مقدار دقیق رو که بحت اجازه بده همچین تقریبی رو انجام بدی
ویرایش توسط Phenotype_2 : 04 بهمن 1394 در ساعت 08:50
عالی بود مرسی فقط یک سری سوال :
اول اینکه از کجا باید فهمید که معادله یونش CaI2 رو باید نوشت ؟ ( چرا بر عکسش رو ننوشتیم یعنی به صورت ترکیب چرا ننوشتیم ؟ )
======================================
دوم اینکه من جوابش رو گیر اوردم طرف امده مستقیما 0.04 رو پیدا کرده بعد یک دفعه گذاشته در اطلاعاتی که در صورت سوال داده یعنی جای یون ید در عبارت سوال و جای یون سرب هم که x گذاشته و 6.4 * 10 به توان منفی 9 رو هم که داده پس جواب x معلوم میشه
حالا سوال اینجاست که چرا 0.04 ایی که در واکنش یونیزه شدن CaI2 بدست آورده را به عنوان غلظت تعادلی در ثابت تعادل واکنش یونیزه شدن PbI2 گذاشته ؟؟؟
در اصل من هر چه فکر کردم دیدم با توجه به صورت سوال یکی از دو حالت زیر است ( حالا چجوری باید از یکی از دو حالت زیر 0.04 را بیابیم؟! )
حالت اول :
حالت دوم :
الان منظور سوال حالت اول بوده یا حالت دوم یا کلا منظورش چیز دیگری است ؟!
ویرایش توسط amires : 04 بهمن 1394 در ساعت 12:08
خب... وقتی کلسیم یدید رو توی اب حل کنی یونیده میشه. چه دلیلی داره به یونشش توجه نکنیم؟ فقط باید بدونی که یه ترکیب یونیه که بطور کامل یونیده میشه.
راجبه سوال بعدیت...
خوب اول محلول کلسیم یدید داشتیدم. یونش کلسیم یدید یونهای یدید و یون کلسیم ایجاد میکنه و بطور کامل پیش میره.
بعدش توی محلول کلسیم یدید، سرب دو یدید رو سیر کردیم... این ی انحلال تعادلیه... به اندازه ای حل میشه که به مقدار ثابت تعادل معلومی برسه... همین موضوع باعث میشه بتونیم علظت های تعادلی رو از روی ثابت تعادل حساب کنیم.
من یه توضیحی راجع به این دسته از سوالا بدم که به نظرم مهمه!
به این واکنش ها میگن واکنش تعادلی در حضور یون مشترک!
یعنی چی؟
یعنی ید که از تجزیه کلسیم یدید به دست میاد به صورت کامل وارد واکنش تعادلی میشه
پس در رابطه ثابت تعادل میتونیم اینطوری بنویسم :
(0.04+x) که غلظت ید هستش و x که غلظت سرب و حالا توی اینجا چون x خیل یکوچیکتر از 0.04 هستش قابل صرق نظر کردنه پس انگار k=0.04x و x بدست میاد
تشکر از دو عزیز
فقط من راستش مشکلم دو مورده
یکی اینکه این 0.04 چجوری بدست امد ؟ ( یعنی در اصل چی کار کردیم که 0.04 بدست آمده ؟ )
دوم اینکه این 0.04 رو که مربوط به غلظت ید در واکنش دوم است را چرا در اطلاعات صورت سوال که مربوط به واکنش اول است گذاشته ؟
0.02 کلسیم یدید که تجزیه بشه 0.04 مول یون یدید بوجود میاد ( چون ضریب استوکیومتریش 2 هستش)
و من روش حل این تیپ تست رو گفتم دیگع
این یه الکترولیت هستش که به عنوان یون مشترک در دو واکنش عمل میکنه و مقدار ید واکنش دوم عینا وارد ظرف واکنش اول میشه!
این کار هم واسه این انجام میشه در صنعت و آزمایشگاه که انحلال پذیری ترکیب رو بیارن پایین
حرف شما صحیح ولی خوب الان علت دقیقش چیه ؟
مثلا اگر یک فلز یدید دیگر بود از کجا باید بفهمم که تعادلیه یا یونش کامل ؟
بعد الان این 0.04 حکم غلظت تعادلی رو داره دیگه ( نه غلظت اولیه ) ، درسته ؟ ( خوب از کجا باید بفهمیم که 0.04 غلظت تعادلی برای واکنش اول محسوب میشه ؟ چرا نگیم غلظت اولیه برای واکنش تعادلی اول ؟ )
توضیحاتم رو خوب نخوندیا!
اول اینکه اصلا احتمال نداره این تست تو کنکور بیاد به همین دلیلی که میگی از کجا بفهمیم که سرب یدید تعادلی و اون یکی نیست!
قست دوم هم گفتم که از تجزیه کلسیم یدید 0.04 ید وارد واکنش اول میشه
عملا تو اون لحظه غلظت اولیه سرب صفر و غلظت اولیه ید 0.04 هستش ؛ در لحظه تعادل سرب میشه X و ید میشه 0.04+x اما از اونجایی که خیلی واضحه که x خیلی کوچیکتر از 0.04 هستش ، قابل صرف نظر کردن هستش
در یکی از آزمون های معروف برای داوطلبان کنکور 95 مطرح شده بود از طرف خودم که طرح نشده ...
پس یعنی انقدر طراح این سوال وضعش خراب بوده که نمی دونسته نباید از خارج از کتاب سوال بده ؟!
در حال حاضر 1 کاربر در حال مشاهده این موضوع است. (0 کاربر و 1 مهمان)