راهکارهایی برای كنترل و بهبود بيماري " كبد چرب"
قدس آنلاين- مريم سادات كاظمي: " كبد چرب" بيماري بسيار رايج جوامع مدرن امروزي است. زندگي كردن با اين بيماري درد و عوارض جدي را به همراه دارد كه خستگي، نفخ و احساس سنگيني شكم از جمله مهم ترين آنهاست. براي بهبود كيفيت زندگي لازم است تا حتما بيماري تحت نظر پزشك درمان شود. همچنين تغذيه صحيح و انجام فعاليت ورزشي مناسب نيز از ديگر اصول مهم كنترل بيماري است.
علل ابتلا به بيماري كبد چرب
به گزارش سرويس بهداشت و سلامت قدس آنلاين؛ تشخيص علت دقيق ابتلا به بيماري كبد چرب مشكل است زيرا نمي توان عوامل قطعي براي آن در نظر گرفت. با اين حال، متخصصان برخي عوامل را در بروز اين بيماري بسيار مهم مي دانند. از جمله آنها مي توان به موارد زير اشاره كرد:
- اختلالات متابوليكي
- استرس اكسايشي
- چاقي
- مشكلات تغذيه اي
- ديابت
- مصرف بيش از حد چربي و شكر
- وجود مواد سمي در بدن
- ابتلا به بيماري ديگر نظير هپاتيت و التهاب روده ها
نقش تغذيه در مقابله با بيماري
تغذيه تاثير قابل توجهي در كنترل و مقابله با بيماري كبد چرب دارد. در اين صورت لازم است تا مقدار كالري دريافتي حتما كنترل شود. به اين ترتيب مي توان از تورم، هضم سنگين و همچنين خستگي مزمن همراه با بيماري پيشگيري كرد. در واقع سؤال بسياري از افراد مبتلا به كبد چرب ان است كه " چه خوراكي ها بايد بخورم؟"
- فيبرها تركيبات غذايي بسيار ضروري هستند. فيبرها احساس سيري به همراه دارند و باعث مي شوند تا اشتها كنترل گردد. در اين صورت مصرف چربي ها و شيريني ها كاهش مي يابد.
- نان، برنج و پاستا
- جو دوسر و ذرت طبيعي براي وعده صبحانه البته بدون شكر
- مصرف سبزيجات سه بار در هفته. سبزيجات برگ دار سبز بايد حتما در برنامه غذايي گنجانده شود.
- اجتناب از مصرف شكر. براي شيرين كردن خوراكي ها بايد از شيرين برگ استفاده كرد. اين شيرين كننده طبيعي بدون فروكتوز و ساكاروز است و به همين دليل براي كبد مناسب خواهد بود. به علاوه، مصرف روزانه ميوه ها نيز بايد كاهش يابد زيرا ميوه ها سرشار از قند هستند.
- پرهيز از مصرف شير گاو. همچنين توصيه مي شود ماست بدون چربي مصرف گردد.
- افزايش دريافت ويتامين هاي A،C،E و سلنيوم. حتما اين عناصر را به برنامه غذايي خود بيافزاييد زيرا مانع از تحليل سلول ها مي شوند. ماهي هاي چرب، زرده تخم مرغ، گوجه فرنگي، كلم بروكلي، فلفل، گردو، اسفناج و آووكادو را حتما ميل كنيد. پسته، گردو، دانه كدو تنبل، قارچ و سبوس گندم منابع سلنيوم هستند. سلنيوم آنتي اكسيداني قوي است كه كبد را پاكسازي مي كند.
- ليمو يك خوراكي بي نظير براي مقابله با كبد چرب است. حتما آن را به آب آشاميدني و سالاد اضافه كنيد. مصرف آن همراه با هويج نيز بسيار مفيد خواهد بود.
ديگر توصيه هاي مهم
بهتر است در مصر ف داروها به خصوص مسكن ها و داروهاي ضدالتهاب زياده روي نشود.
روزانه يك ساعت پياده روي را در عادات خود داشته باشيد. انجام تمرينات ورزشي براي كاهش وزن و تناسب اندام بسيار مفيد است. در ابتدا با نيم ساعت پياده روي روزانه شروع كرده و سپس مدت آن را افزايش دهيد.
تحقيقات اخير از خواص مفيد قهوه و چاي براي پيشگيري از كبد چرب حكايت دارد زيرا كافئين تاثير پيشگيرانه دارد. اين ماده مي تواند از بعضي بيمار يها مانند ديابت و همچنين علائم بيماري پاركينسون نيز پيشگيري كند. توصيه مي شود ظهر يك فنجان قهوه و بعد از ظهر يك فنجان چاي ميل شود.