بر کسی پوشیده نیست که تغذیه تأثیر چشمگیری بر خلقیات و احساسات انسان میگذارد. برای مثال، هنگامی که مقدار زیادی شکر تصفیهشده (شکر سفید) مصرف میکنید، تا چند ساعت بعد احساس افسردگی و بیحوصلگی میکنید. این افزایش سطح قند خون بر تمرکز فرد تأثیر میگذارد و متعاقب آن در کار و روابط او خلل وارد میکند.
کارشناسان معتقدند که یک رژیم غذایی تحریککننده و نامنظم و آشفته، پیشفاکتوری برای بروز استرس است که معمولاً شامل مصرف چای و میانوعدهها به طور مکرر و نامنظم است، اما با دنبال کردن یک رژیم غذایی منظم و همچنین انتخاب خوردنیهایی مناسب میتوان آرامش را به زندگی روزمرهی خود بازگردانیم.
از مغزها استفاده کنید
کمبود سلنیوم در بدن باعث اضطراب، افسردگی و خستگی میشود. آجیل (مغزها) سرشار از سلنیوم هستند، بنابراین مصرف مقداری از انواع آن به طور روزانه برای کاهش اضطراب و دلآشوب مفید است.
قارچ، ماهی تن و ماهی سالمون نیز حاوی مقادیر مناسبی از سلنیوم هستند. با وجود این، مصرف مغزها را فراموش نکنید.
مانند ملوان زبل غذا بخورید!
منیزیم باعث آرامش اعصاب و عضلات میشود. همچنین بدن ما برای جلوگیری از فشارهای عصبی به منیزیم نیاز دارد، بنابراین کمبود آن منجر به تنشهای عصبی، گرفتگی عضلانی و خستگی میشود. اسفناج یک موتورخانهی منیزیم است و به علاوه سرشار از ویتامینهای a،c و اسیدفولیک و کمی آهن است.
سعی کنید روزانه یک پیمانه اسفناج تازه و خام یا نیمپیمانه اسفناج پخته بخورید، البته ماهی و تخم کدو حلوایی نیز جایگزینهای مناسبی برای اسفناج هستند.
برای درمان از گیاهان کمک بگیرید
ریحان منبع خوبی از منیزیم است که باعث آرامش اعصاب، شل شدن عضلات و راحتی رگهای خونی میشود. همچنین در ریحان خواص ضد باکتریایی و ضد التهابی دیده شده که برای بهبود افراد مبتلا به ورم مفاصل (آرتریت روماتوئید) یا التهاب روده مفید است. با مصرف مشتی برگ ریحان به همراه غذا، علاوه بر مزهای دلپذیر، مقدار زیادی آهن، کلسیم، پتاسیم و ویتامین c نیز دریافت خواهید کرد.
برای اینکه طعم و عطر ریحان از بین نرود، میتوان آن را در انتهای پخت به غذا اضافه کرد. گفتنی است که بادرنجبویه و بابونه هم از سبزیهای معروف در رفع استرس و کاهش اضطراب هستند.
تلخهای مفید را فراموش نکنید
تریپتوفان یک اسیدآمینهی ضروری برای بدن است که باعث ساخت سروتونین در مغز و در نتیجه تسکین و آرامش میشود.
شکلات تلخ جدا از خواص آنتیاکسیدانی آن، سبب تقویت قلب میشود؛ بنابراین هنگام خرید شکلات دقت کنید تا میزان کاکائوی آن زیاد و شکرش کم باشد.
از فواید جو بهره ببرید
مجموعه کربوهیدراتهای موجود در بدن سبب افزایش جذب تریپتوفان و در پی آن ساخت سروتونین میشود.
جو دارای نشاستهی مفید است و در نتیجه باعث تجمع مواد قندی در خون و به دنبال آن شوک انسولینی نمیشود.
به علاوه جو منبع خوبی از فیبر محلول است که در پایین آوردن کلسترول خون نقش مهمی دارد. برای داشتن اثر تسکیندهنده، توصیه میشود جو را همراه با مقداری مواد پروتئینی (مانند مغزها یا دانههای مفید) مصرف کنید. برنج قهوهای، غلات خام و حبوبات نیز منابع خوبی از کربوهیدراتها به شمار میآیند و میتوانند جایگزین مناسبی برای جو باشند.
به لبنیات «نه» نگویید!
شاید برایتان جالب باشد که بدانید شیر اثر آرامبخش دارد. شیر از آنجا که حاوی تریپتوفان است (تریپتوفان در ساخت سروتونین نقش دارد) باعث تسکین و آرامش مغز میشود. سروتونین علاوه بر احساس آرامش، باعث خواب عمیق و راحت میشود. اگر بدن شما قادر به هضم لاکتوز موجود در شیر نیست، از شیرهای بدون لاکتوز استفاده کنید.
از خوردن غذاهای دریایی لذت ببرید
میگو ممکن است ظاهری کوچک داشته باشد، ولی از نظر ارزش غذایی، مادهای کامل به حساب میآید. این موجودات دریایی کوچک منابع بسیار خوبی از تریپتوفان و سلنیوم هستند که برای حفظ آرامش و اعصاب بدن ضروری هستند. همچنین میگو دارای مقادیر مناسبی از اسیدهای چرب امگا-3 و ویتامینهای d و b12 است.
آبزیان دیگر مانند ماهی هم همان خواص میگو را دارند و مصرف ماهی نیز توصیه میشود.
مصرف گلهای خوردنی را افزایش دهید
همانطور که میدانید کمبود پتاسیم سبب خستگی عضلات، بیحوصلگی و ضعف، تندمزاجی و اضطراب میشود، اما با مصرف کلم بروکلی میتوانید مقدار مناسبی از پتاسیم لازم را دریافت کنید. به علاوه، بروکلی سرشار از بتاکاروتن و ویتامینهای c و e است که تقویت سیستم ایمنی بدن را به همراه دارد، بنابراین مصرف آن در چند وعده طی هفته توصیه میشود.
منابع دیگر پتاسیم شامل آواکادو، موز، کلم پیچ، کلم بروکسل، کدوحلوایی، گوجهفرنگی و بادمجان هستند.
روز را با نوشیدن چای آغاز کنید
برگهای چای حاوی یک اسیدآمینهی ضروری برای بدن هستند که با تولید امواج مغزی آلفا سبب کاهش استرس و افزایش آرامش میشود. چای سبز نیز که لقب پادشاه گیاهان را به خود اختصاص داده است، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی و سرطان را کاهش میدهد و از فشار خون بالا جلوگیری میکند.
با کیوی اوج بگیرید!
مغز برای تبدیل تریپتوفان به سروتونین نیازمند ویتامین c است. درواقع، مغز یک پمپ مخصوص برای ویتامین c دارد و ویتامین c اضافی در خون را به سمت خود میکشد و نگه میدارد. میوهی کیوی منبع خوبی از ویتامین c است که مصرف روزانهی آن توصیه میشود. اگر از کیوی خوشتان نمیآید، میتوانید میوههای دیگر غنی از ویتامین c را جایگزین آن کنید که مهمترین آنها عبارتاند از توتفرنگی، پرتقال و گریپفروت