خام گیاهخواری ترکیبی از گیاهخواری و خام خواری است. در این رژیم غذایی همه غذاها با منشاء حیوانی، و همه غذاهای طبخ شده در دمای بالاتر از ۴۸ درجه سانتیگراد ( ۱۱۸ فارنهایت) حذف شدهاند. خام گیاهخواری شامل سبزیجات خام و میوهها، آجیلها و پوره آنها، حبوبات و جوانههای گیاهی، دانههای گیاهی، روغنهای گیاهی، گیاهان دریایی، رستنیها و میوهای تازهاست. مدلهای مختلف خام گیاهخواری وجود دارد، که شامل خام میوه خواری، آبمیوه خواری، جوانه خواری میشود. گاهی اوقات تعریف خام گیاهخواری به رژیم غذایی با ۷۵ درصد غذاهای خام اطلاق میشود.
خام خواری(خام گیاهخواری) تغذیه با مواد خام گیاهی است که طبیعت آن را در برابر اشعه خورشید ساخته و پرداخته و در اختیار بشر قرار دادهاست، بدون این که دخالتی از نظر پختن، حرارت دادن، بو دادن و کنسرو کردن در آن بشود و یا فعل و انفعالات شیمایی در آن انجام گردد تا در نتیجه موجب تغییر حالات فیزیکی یا شیمیایی آن بشود.
خوراکیهای مصرفی
در این روش تغذیه گوشت و لبنیات و فرآوردههای آن و تخم مرغ به هیچ نوع و صورتی مصرف نمیشود.خام گیاهخواران از مواد محرکه مانند قهوه، چای، الکل، یا سیگار خوداری میکنند و آنها را به کار نمیبرند، غذاهای آنها شامل انواع میوه جات، سبزیجات و یا سالادها، آجیل و خشکبار مانند گردو، پسته، فندق، بادام، کنجد و انواع جوانهها از قبیل جوانه گندم، عدس، ماش، نخود، سویا و مواد قندی نظیر عسل، کشمش، خرما، انجیر و شکر قهوهای و غیرهاست که به صورت خام و طبیعی مصرف مینمایند که میتوان آنها را به صورت غذاهای ترکیبی در آورد و مورد مصرف قرار داد.
دلایل
دلایل سلامتی
بعضی خام گیاهخواران بر این باورند که پختن غذاها توازن ترکیبی ریز مغذیها را از بین میبرد. همچنین بر این باورند که در فرآیند پختن غذا، در اثر بر هم کنش حرارت با چربی، پروتئین و کربوهیدراتها ترکیبات شیمیایی خطرناکی ایجاد میشود. اغلب، گیاهخواران بر اساس سطح انرژی و چگونگی احساس شان بر این باورند که این رژیم غذایی سالمتر است .
دلایل زیست محیطی
بسیاری از مردم به این دلیل خام گیاهخوارند که نگران اثرات زیست محیطی رژیم غذایی شان هستند. استفاده ازچوب یا سوختهای فسیلی برای پختن غذا برای محیط زیست مضر است چون گازهای گلخانهای و آلودگیهای دیگری تولید می¬شوند. به هر حال غذاهای پخته نشده نیز پیامدهای زیست محیطی خاص خود را دارد زیرا مواد غذایی خام بسیار آسانتر از غذاهای پخته فاسد می¬شوند. اگر غذایی فاسد شود، ریزاندامگانی که غذا را تجزیه میکنند، گاز گلخانهای متان تولید میکنند، که از دی اکسید و مونو اکسید کربن حاصل از سوختن چوب یا سوختهای فسیلی، برای محیط زیست بسیار مضرتر است. یک خام گیاهخوار برای دوری از اثرات زیست محیطی منفی باید در مصرف مواد غذایی و هدر ندادن آنها بسیار دقت نماید. آسانترین راه برای حل این مشکل استفاده از پخت و پز خورشیدی است، که در آن گز گلخانهای یا آلودگیهای دیگر تولید نمیشود، البته نتیجه آن غذای پخته شده ست که از نظر خام گیاهخواران مناسب و راضی کننده نیست. بعضی از دانشمندان استفاده از یخچالهای خورشیدی را پیشنهاد کردهاند که اثرات زیست محیطی آنها قابل چشمپوشی است و از نظر خام گیاهخواران مطلوب است اما به این نکته نیز اشاره میکند که ترکیبات کلروفلوروکربن موجود در فرآیند سرد کردن این یخچالها به لایه اوزون زمین آسیب میرساند.
دلایل معنوی و / یا فلسفی
بسیاری از پیروان رژیم خام گیاهخواری به بهره معنوی آن بسیار اهمیت میدهند
روتان روسو Ruthann Russo میگوید " جنبش خام خواری به دنبال راهی است که غذا، زندگی، رفتار با زمین، رفتارمان با یکدیگر، و تلاش ما برای سلامتی روحی، ذهنی و بدنی را همساز نماید."
پژوهش
پژوهشهای پزشکی در رژیمهای غذایی خامگیاهخواری نشان دادهاند که نتایج مثبت و منفی در این کار وجود دارند.
براساس پژوهشی پزشکی: «مصرف طولانی مدت رژیم غذایی شامل ۷۰٪ گیاهان خام با میزان مطلوبی کلسترول LDL سرم و تری گلیسریدها همبستهاست. ولی با نتایج ناخوشایند بالارفتن هوموسیستئین پلاسما (plasma homocysteine) و کلسترول HDL سرم پایین نیز همبستهاست» و همینطور در مورد ویتامین ب۱۲.
یافتههای پژوهش دیگری در آلمان عبارتند از «رژیم غذایی بلند مدت کاملا خام، با سطح مطلوب بتاکاروتن پلاسما، سطح پایین تجمع لیکوپن پلاسما (plasma lycopene) همبستهاست.
یک پژوهش دیگر هم فواید یک رژیم خامگیاهخواری را برای کاهش چاقی مفرط و کاهش فشار خون بالا بیان کردهاست.
پژوهش دیگری نیز نشاندهندهی کاهش کوتاه مدت نشانههای فیبرومیالژیا (fibromyalgia) برای چند بیمار است که در یک رژیم وگان شرکت کردهاند.
پژوهش دیگری نشان میدهد که چند بیمار آرتریت روماتئید که رژیم غذایی خامگیاهخوار داشتند، گزارش التیام نشانههای ذهنی را دادند، ولی هیچ تغییر قابل اندازهگیریای در نشانههای عینی نشان ندادند. این پژوهش پیشتر اشاره دارد که نیمی از افراد را باید از نتایج پژوهش حذف کرد، چون مدت زمانی کوتاه پس از شروع رژیم خام، دچار اسهال و حالت تهوع شدند.
یک پژوهش آلمانی در سال ۲۰۰۳ نشان داد: هنگامی که مقادیر زیادی سبزیجات خام در رژیم غذایی گنجانده شده باشد، مزایای قابل توجهی در کاهش خطر سرطان ***** دیده میشود. دستاندرکاران این پژوهش، این اثر را به heat-labile phytonutrientsها نسبت میدهند.
کتابهای چاپ شده در ایران
- خام گیاهخواری آشپزخانه بی اجاق / دکتر محمد کار / چاپ ۱۳۵۵
- زنده خواری (خام خواری) فلسفه تغذیه و تندرستی / آرشاویر در آوانسیان / چاپ ۱۳۵۵
- رژیمهای درمانی در پیشگیری و درمان بیماریها با خام گیاهخواری / علی اکبر راد پویا / چاپ سوم ۱۳۷۶
- خام گیاهخواری هم غذا هم درمان / علی اکبر راد پویا / چاپ ۱۳۷۶
- پخته خواری یک عادت مرگ آور / آرشاویر در آوانسیان
- خام گیاهخواری / علی اکبر راد پویا / چاپ ۱۳۸۵
- خام گیاهخواری، شناخت رابطه غذا و محیط با انسان / دکتر عبدالحسین نواب
- استفاده از قوانین طبیعی در تغذیه سالم / دکتر عبدالحسین نواب
منبع : ویکی پدیا - دانشنامه آزاد