پوکی استخوان بیماری است که بیشتر در زنان میانسال شایع است. برای پیشگیری از پوکی استخوان باید تغذیه مناسب داشته باشیم.
پوکی استخوان چیست؟
به کاهش استحکام استخوان، پوکی استخوان می گویند. درواقع هنگامی که تراکمکلسیم و مواد دیگری که در ساخت استخوان ها نقش دارند، روی استخوان ها کم می شود، پوکی استخوان به وجود می آید. هنگامی که فردی به استئوپروز یا پوکی استخوان مبتلا می شود، استخوان هایش شکننده می شوند و به سختی دوباره جوش می خورد.بافت استخوان اسفنجی در پوکی استخوان تغییر می کند. تخلخل استخوان اسفنجی بیشتر می شود و همین موضوع باعث شکنندگی استخوان می شود. به طوری که ممکن است با کوچکترین ضربه ای، استخوان بشکند. معمولا پوکی استخوان بعد از 35 سالگی کم کم شروع می شود.پوکی استخوان در زنان بالای 45 سال شایع است و 90 درصد زنان بالای 75 سال به پوکی استخوان مبتلا می شوند. مردان مسن نیز به پوکی استخوان مبتلا می شوند اما میزان ابتلای آن ها، کمتر از زنان است. آمار نشان داده است که از هر 3 زن یک نفر به پوکی استخوان مبتلا می شود که البته می توان دلیل بارز آن را بارداری خانم ها عنوان کرد. خانم هایی که دوران بارداری را طی می کنند اگر تغذیه مناسبی نداشته باشند جنین، برای دریافت کلسیم از استخوان های مادر و دندان او استفاده می کند. همان طور که گفته شد مردان نسبت به زنان کمتر به پوکی استخوان مبتلا می شوند. از هر 12 نفر، یک نفر از مردان به این بیماری مبتلا می شود.استحکام استخوان زمانی ایجاد می شود که تغذیه مناسب باشد و در کنار تغذیه، تحرک و فعالیت بدنی همراه باشد. عدم تحرک باعث تحلیل رفتن استخوان ها و در نهایت پوکی استخوان می شود. هنگام تحرک، جذب کلسیم بیشتر می شود و استخوان استحکام می یابد.
برای افزایش تراکم استخوان نیاز به چند ماده در بدن داریم. این مواد دست به دست هم می دهند و از ابتلا به این بیماری جلوگیری می کنند.
- منیزیم ماده ای است که در ساخت استخوان ها نقش دارد ومصرف منیزیم به افراد مبتلا به پوکی استخوان پیشنهاد می شود.
- ویتامین k در سنین بعد از یائسگی در بدن کاهش می یابد به همین دلیل باید موادی که دارای این ویتامین هستند را در این سنین استفاده کرد.
- عنصر مس از دیگر موادی است که در استحکام استخوان ها نقش دارد.
- نقش کلسیم در بدن هم برای هیچ کسی پوشیده نیست و درواقع مهم ترین نقش در استخوان سازی و دندان سازی را دارد.
با توجه به مواردی که گفته شد برای پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان باید علاوه بر تحرک و ورزش، تغذیه مناسبی داشت. در این صورت استخوان ها تحلیل نمی رود و فرد دچار این بیماری نمی شود.
تغذیه مناسب
- خوردن سبزی های تازه و ماهی، به همراه لبنیات را فراموش نکنید.
- کلم بروکلی سرشار از کلسیم است و می تواند کلسیم روزانه بدن را تامین کند.
- عسل، سیر، آب آناناس، خرما، کشمش، آب سیب از جمله موادی است که در تامین نیازهای استخوان نقش دارد.
در صورتی که به پوکی استخوان مبتلا شده اید حتما به پزشک مراجعه کنید تا با داروهای شیمیایی و برنامه تغذیه ای مناسب، بهبود یابید.