کوپی لواک (Kopi Luwak)

نوعی قهوه است که از دانه‌های قهوه موجود در مدفوع حیوانی از رده راسویان به نام گربه زباد (به انگلیسی: Civet) تهیه می‌شود. این حیوان پس از خوردن دانه‌های قهوه، هسته آن را دفع می‌کند که از آن برای تهیه این نوع قهوه استفاده می‌شود. این قهوه گرانترین قهوه دنیا است.گربه‌های زباد ماده روغنی معطر و مُشک‌مانندی از غده‌های مقعدی خود ترشح می‌کنند که زباد یا غالیه نام دارد. این ترشح‌ها برای تعیین کردن قلمرو است. پراکندگی اعضای این خانواده آفریقا و ماداگاسکار، اسپانیا و فرانسه، خاور نزدیک، شبه جزیره عربستان، هند و آسیای جنوب شرقی تا بورنئو و فیلیپین را در بر می گیرد. نام انگلیسی آن یعنی civet از واژه شرقی «زباد» گرفته شده‌است.


لواک حیوانی باهوش و خوش سلیقه است که علاقه‌ی زیادی به میوه‌ی قهوه دارد. این حیوان به طور طبیعی، تنها بهترین، درشت‌ترین و رسیده‌ترین میوه‌های قهوه را برای پذیرایی از خود انتخاب می‌کند. سیستم گوارشی لوواک به گونه‌ای است که بخش گوشتی میوه را هضم کرده و دانه‌های قهوه را پس از قدری تغییر در ساختار پروتئینی آن‌ها، سالم و دست نخورده به شکل مدفوع دفع می‌کند. در مناطق زیادی از اندونزی که زیر کشت قهوه قرار دارد، به ویژه در سوماترا، جاوه و بالی، لوواک‌ها چه به صورت وحشی و چه به صورت دست‌آموز، در کشت‌زارهای بزرگ قهوه می‌گردند و بهترین و سالم‌ترین میوه‌ها را برای خوردن انتخاب می‌کنند. پس از این، نوبت به کارگران مزرعه می‌رسد که دنبال دانه‌های دفع‌شده‌ی قهوه بگردند. این دانه‌ها پس از شستشو، با حرارت بالا بو داده می‌شوند و به گران‌ترین و یکی از کم‌یاب‌ترین قهوه‌های دنیا تبدیل می‌گردند.

این نوع قهوه عمدتا در اندونزی تهیه می‌شود و از مدفوع حیوانی شبیه به گربه که در آسیای جنوب شرقی زندگی می‌کند به‌دست می‌آید. به‌طور طبیعی این حیوان در مزارع قهوه می‌چرخد و از بهترین میوه‌های درخت قهوه تغذیه می‌کند. می‌گویند در معده گربه آنزیم‌هایی ترشح می‌شود و فعل و انفعالی بر روی دانه قهوه صورت می‌گیرد که طعمی خاص و استثنایی به قهوه می‌بخشد. بعد که حیوان اجابت مزاج کرد٬ کارگران مدفوعات را از مزرعه جمع‌آوری کرده و باقی مراحل شست‌وشو و خشک کردن آن را انجام می‌دهند.

این نوع قهوه عمدتا در اندونزی تهیه می‌شود. می‌گویند در معده گربه آنزیم‌هایی ترشح می‌شود و فعل و انفعالی بر روی دانه قهوه صورت می‌گیرد که طعمی خاص و استثنایی به قهوه می‌بخشد. بعد که حیوان اجابت مزاج کرد٬ کارگران مدفوعات را از مزرعه جمع‌آوری کرده و باقی مراحل شست‌وشو و خشک کردن آن را انجام می‌دهند. طولی نمی‌کشد که قهوه به‌دست آمده از مدفوع این حیوان مرزهای اندونزی را درمی‌نوردد و سر از کافه‌ها و کافی‌شاپ‌های آمریکا و اروپا در می‌آورد. سال گذشته کافی‌شاپی در لندن هر فنجان کاپی‌لواک را با قیمت ۷۰ پوند به مشتریان عرضه می‌کرد. در مالزی برای یک فنجان از این قهوه چیزی حدود ۱۶ دلار باید پرداخت کنید.


اما تقاضای جهانی برای این قهوه و قیمت نهایی بالای آن در کنار منحصر‌به‌فرد بودنش٬ باعث شده که فرایند تولید آن از شیوه‌ای اصیل و طبیعی به روشی غیرانسانی بدل شود. قهوه‌کاران اندونزیایی به‌سودای سود بیشتر و زحمت کمتر٬ حیوان زبان‌بسته را به انواع شکنجه‌ها گرفتار می‌کنند. قضیه بسیار ساده است؛ طبیعتا جمع‌آوری مدفوع حیوان از قفس بسیار ساده‌تر است تا از میان مزارع و درختان قهوه. پس مزرعه‌داران این حیوانات را در قفس‌های جداجدا نگه می‌دارند و روزانه جیره میوه درخت قهوه‌شان را در قفس در اختیارشان قرار می‌دهند و عصر به عصر مدفوعات را جمع می‌کنند.


1111.jpg


Black Ivory Coffee

این قهوه که ار قهوه فوق بسیار گران تر است از کشور تایلند منشا می گیرد و بر خلاف آنچه در مورد کوپی لواک گفته شد نه تنها تولید این قهوه حقوق حیوانات را زیر پا نمی گذرد بلکه تولید و فروش آن توسط یک گروه حامی حیوانات انجام می گیرد و بخش اصلی درآمدهای حاصل از این کار صرف نگهداری و رسیدگی به حیوانات تولید کننده این قهوه می شود. حیواناتی که در تولید این نوع قهوه ی خاص دخالت دارند فیل ها هستند. فیل تغریبا با فرایند مشابه قهوه را به عنوان غذا مصرف می کند. اما تفاوت اصلی این قهوه که باعث تغییرات اساسی در طعم و کیفیت این قهوه نسبت به دیگر قهوه ها می شود طول مدت زمانی است که دانه های قهوه در داخل دستگاه گوارش فیل باقی می مانند. دانه های قهوه به طور نرمال بین ۱۵-۷۰ ساعت را در دستگاه گوارش فیل ها می گذرانند که این فرآیند طولانی سبب تخمیر و شکسته شدن پروتیین های موجود در دانه های قهوه شده و در نتیجه طعم و رایحه ای خاص به آن می بخشد. دلیل دیگر گران بودن این قهوه علاوه بر زمان بر بودن پروسه تخمیر توسط حیوانات کم بودن برون ده نهایی قهوه در مدفوع حیوان است. به عنوان مثال برای تولید هر کیلو گرم از این قهوه باید ۳۳ کیلوگرم قهوه ی با کیفیت در جیره ی فیل ها گنجانده شود. در حال حاضر قهوه ی Black Ivory Coffee به عنوان یک نوشیدنی لوکس در هتل های پنج ستاره در دسترس می باشد. قیمت تخمینی برای هر کیلوگرم از ان بالغ بر ۱۱۰۰ دلار آمریکا می باشد و اگر در فکر تجربه طعم خاص این قهوه ی استثنایی هستید مبلغ گزاف ۵۰ دلار برای هر فنجان آن را نیز در نظر بگیرید.