در ایام نوروز میز پذیرایی هر خانه ای پر ازآجیل شیرینی سوهان شکلات وازاین قبیل است که همیشه گفته شده زیاد خوردن آنها باعث جوش زدن می شود . از طرفی سفره های دسته جمعی نوروزی و صرف شام فست فودی یکی دیگر از علت های ایجاد آکنه است که معمولا خانم ها و آقایان را به خصوص در این ایام ناراحت میکند در حالی که باورشان نمی شود برنامه غذایی تا این حد روی پوست اثر بگذارد برای اینکه در ایام نوروز هوس های مختلف باعث بدریختی پوستتان نشود ، خوب است این نکات را رعایت کنید .
نکته اول کاهش مصر غذاهای با شاخص گلایسمی بالاست . شاخص گلایسمی از 1 تا 100 درجه بندی می شود و اساس این درجه بندی تاثیری است که غذاهای کربوهیدراتی بر سطح قند خون می گذارد .
غذاهای کربوهیدراتی که شاخص گلایسمی زیر 55دارند مناسب و غذاهایی که شاخص گلایسمی بالای 70دارند برای پوست نامناسبند . مثلا انواع پیراشکی ها شیرینی ها نان ها و تنقلات شیرین ، قند خون را خیلی بالا می برند بنا براین شاخص گلایسمی آنها بالاست زیرا این گروه مواد غذایی سرشار از قند های ساده و زود هضم هستند و خیلی سریع قند ساده را به سیستم جذب بدن وارد میکنند و قند خون را به سرعت بالا می برند . بدن برای مقابله با این قند بالا مقدار زیادی هورمون انسولین ترشح می کند و این سطح بالای انسولین باعث بروز واکنش التهابی بدن می شود و پوست جوش می زند .خوراکی های چرب مانند سیب زمینی سرخ شده ،غذاهای پرپنیر و چیپس سوسیس کالباس انواع برگر ها سوخاری ها یا سوهان هم باعث ایجاد جوش می شوند .
شاید بپرسید جایگزین این تنقلات که در ایام نوروز استفاده می کردیم چیست ؟و افراد مستعد آکنه بهتر است چگونه رژیمی در این ایام داشته باشند ؟ انواع میوه و سبزی غلات کامل و سبوس دار ،ماهی ، حبوبات ،آجیل خام و روغن زیتون برای پوست مفید است . اگر بخواهید فواید این مواد غذایی را برایتان شرح دهیم ،باید آنها را به چند گروه تقسیم کنیم :
گروه های ویتامین های آ :
ویتامین آ تولید بی رویه و بیش از حد سلول های لایه خارجی را مهار می کند و نمی گذارد سلول های مرده سطح پوست باعث بستن منافذ و ایجاد آکنه شوند. اسفناج ، هویج کدو حلوایی سیب زمینی شیرین انواع سبزی خوردن و طالبی سرشار از ویتامین آ هستند .
گروه اسید های چرب امگا 3 :
انواع ماهی گردو و آجیل خام امگا 3 زیادی دارند و التهاب پوست را کاهش می دهند .
روی :
فقر روی یا زینک باعث بروز مشکلات پوستی زیاید می شود یکی از منابع روی شکلات تلخ است که کربوهیدرات کمی دارد .
ویتامین ایی :
تحقیقات نشان داده مقادیر کافی ویتامین ایی در بدن باعث کاهش آکنه و جای آن می شود .
ویتامین بی 5:
این ویتامین با کاهش تولید چربی پوستی باعث کاهش ایجاد آکنه و اندزه جوش می شود .
سلنیوم :
غلات کامل ، سیر و پیاز منابع خوب سلنیوم هستند که با این ماده معدنی می توانند خاصیت ارتجاعی پوست را حفظ و واکنش التهابی بدن را کاهش دهند .
مواد غذایی پرآب و پر فیبر :
مثل سبزی و میوه که باعث دفع سریع سموم و مواد مضر از بدم می شوند . وجود انواع سموم در بدن ایجاد آکنه شدید می کنند . البته یبوست و کم آبی بدن هم باعث ایجاد آکنه می شود که مصرف سبزی این حالت را برطرف خواهد کرد . اغلب افراد در سفر نوروزی مصرف آب را فراموش می کنند و کدری و مشکل های پوستی حاصل این اشتباه و فراموشکاری است .