سلام
از اونجايي كه خيلي دوست دارم اين كلم رو
و هفته اي يه بوته ميخورم اگه نخورم ، هفتم شنبه نميشه
تصميم بر آن داشتم كه يه مطلب در مورد خواصش بگذارم(اوخ چقدر رسمي شد)
نام بروکلی از کلمه لاتین (brachium) گرفته شده است که در زبان لاتین به معنای شاخه می باشد. بروکلی در ابتدا در ایالت کالابریای ایتالیا رشد کرد و نام کالابریز به آن داده شد و بعدها بر آم نام بروکلی نهادند. بروکلی از خانواده کلم ها می باشد و بهترین فصل برداشت آن پائیز و زمستان است ساقه بروکلی باید سفت بوده و سر آن بنفش یا سبز تیره باشد.
غنچه های آن باید به صورت بسته باشد و گل های آن زرد نشده باشد. قسمت خوراکی بروکلی سر نامیده میشود سر اصلی در مرکز و بالای گیاه روئیده شده است، وقتی سر اصلی برداشته شود و قطع شود، سرهای جانبی شروع به رشد کرده و نمایان می شود.
بروکلی دارای ماده ای بنام سولفورافان است که با استفاده از آن تعداد ، اندازه و تکثیر تومورهای سرطانی را به نحو چشمگیری کاهش می دهد. از ابتلا به سرطان بخصوص سرطان سینه، معده، روده بزرگ، رکتوم و ریه در انسان جلوگیری می نماید.
بروکلی همچنین دارای مقادیر زیادی فیبر، کاروتنوئید، ویتامین A , C و ویتامین کا می باشدکه باعث پیشگیری از سرطان معده و روده می شود.
روکلی به علت دارا بودن مقادیر بالای ویتامین فیبر و بتاکارون پیش ساز ویتامین Aیک آنتی اکسیدان قوی محسوب می شود که از اثرات مخرب رادیکال های آزاد در بدن پیشگیری می نماید و فرایند پیری را به تاخیر می اندازد.مقدار بالای فیبر غذایی موجود در بروکلی برای افراد دیابتی بسیار مفید است و افراد دیابتی برای کنترل بیماری خود بایستی این سبزی را در وعده های غذایی خود حتما قرار دهند.
کلسیم موجود در بروکلی به میزان کلسیم موجود در شیر است. در نتیجه مصرف آن برای افرادی که دچار پوکی استخوان هستند یا کمبود کلسیم دارند بسیار مفید است. با وجود این بدلیل وجود ویتامین D در شیر برای بیماران پوکی استخوان شیر منبع کلسیم بهتری است.کلم بروکلی غنی ترین منبع آهن در میان گیاهان بشمار می رود.
درباره کلم بروکلی:
شاخه هایی که سبز تیره هستند را انتخاب نمایید، رنگ خوب گیاه نشانه موادمغزی عالی می باشد. خوشه ای را با ساقه های سفت انتخاب نماببد ساقه هایی که خمیده یا لاستیکی هستند کیفیت ضعیفی دارند.
بهترین روش نگهداری کلم بروکلی این است که کلم بروکلی را در یخچال و در قسمت میوه جات و سبزیجات نگهداری نمایید کلم بروکلی را درست قبل از مصرف بشوئید و بیش از پنج روز در یخچال نگهداری ننمایید.
بهترین روش پخت کلم بروکلی بخار پز کردن یا پختن در مایکرو ویو یا با کمی آب یا آب گوشت بروی حرارت ملایم است. بهتر است سبزیجات زیاد پخته نشوند چون بسیاری از املاح و مواد معدنی خود را از دست می دهند.
مخلوط کلم بروکلی و گوجه فرنگی یک داروی قوی ضد سرطانی است، بخصوص برای مقابله با سرطان پروستات بسیار موثرند.
کلم بروکلی بجای کرم ضد آفتاب؛ به علت برخورداری آن از یک ماده گوگردی، کلم بروکلی می تواند پوست را از آسیبهای اشعه ماورای بنفش خورشید حفاظت نماید. سولفوران که در ابتدای مطلب به آن اشاره گردید یک ترکیب شیمیایی گوگردی است که پوست را از ابتلا به سرطان پوست محافظت می نماید.
بررسیهای انجام شده توسط محققان حاكی از آن است كه بهتر است برخی از سبزیجات مانند بروكلی را به صورت خام استفاده كنید. پختن بروكلی سبب آسیب دیدن آنزیمی در آن میشود كه تركیبات حاوی گلوكز و اسید آمینه را به تركیبی موسوم به "سولفورافان" تبدیل میكند. سولفورافان، سلولهای سرطانی را از بین میبرد. همچنین این تركیب، باكتری هلیكوباكتر را كه سبب ایجاد زخم معده و افزایش خطر ابتلا به سرطان معده میشود نیز از بین خواهد برد.
پختن دیگر سبزیجات خانواده چلیپاییان مانند گلكلم و كلم، سبب تشكیل یك تركیب آبی موسوم به "ایندول" خواهد شد كه سلولهای سرطانی را پیش از بدخیم شدن از بین میبرد.
حالا پخته بخوريم يا خام؟؟؟
اگرچه بسیاری از افراد بر این باورند كه پختن مواد غذایی سبب از بین رفتن ویتامینها و مواد معدنی و همچنین تغییر شكل آنزیمهایی میشود كه نقش مهمی در هضم مواد غذایی دارند، اما باید پذیرفت كه نمیتوان گفت مواد غذایی خام در مقایسه با مواد غذایی پختهشده سالمتر خواهند بود. در افرادی كه خامخوار هستند، علیرغم افزایش سطح آنتیاكسیدان بتاكاروتن كه در میوهها و سبزیجات سبزرنگ و زردرنگ یافت میشود، سطح تركیب آنتیاكسیدان لیكوپن در بدن بسیار كاهش خواهد یافت. این رنگدانه ی قرمزرنگ (لیکوپن) كه در گوجهفرنگی و میوههایی مانند هندوانه و انبه هندی یافت میشود، خطر ابتلا به سرطان و احتمال حملات قلبی را در افراد كاهش میدهد.
بر اساس مطالعات انجام شده، پختن گوجهفرنگی در دمای 88 درجه سانتیگراد دیواره ضخیم سلولی گیاه را منهدم ساخته و جذب مواد مغذی موجود در این دیواره را در بدن افزایش میدهد.
البته باید توجه داشت كه روش پختن مواد غذایی نیز نقش بسیار مهمی در حفظ تركیبات مغذی موجود در آنها خواهد داشت.
بهترین روش برای طبخ سبزیجات، آب پز کردن یا بخارپز كردن آنهاست.
همين
وسلام