خانه شیمی

X
  • آخرین ارسالات انجمن

  •  

    صفحه 1 از 2 12 آخرینآخرین
    نمایش نتایج: از 1 به 15 از 29
    1. Top | #1
      همکار سابق انجمن
      کاربر باسابقه

      نمایش مشخصات

      دهان و دندان

      سلام خدمت دوستان عزیز
      دوستان تو این تاپیک میخوایم درمورد دندان و روش های مراقبت از آن ها پست هایی قرار بدهیم امیدوارم با همکاری شما مطالب مفید در اختیار همدیگر قرار دهیم
      باتشکر

    2. Top | #2
      همکار سابق انجمن
      کاربر باسابقه

      نمایش مشخصات

      مسواک و خمیر دندان و....

      رعایت بهداشت دهان و دندان از سنین کودکی، برای داشتن دندان هایی خوب و سالم در تمام عمر ضروری است. بنابراین باید روش های درست مراقبت و نگه داری از آنها را بدانید.



      خصوصیات مسواک
      انتخاب مسواکی با نوک بزرگ و پرزهای سفت کاملاً اشتباه است.

      نوک مسواک تان باید کوچک و خود مسواک خوش دست باشد، این شکل باعث می‌شود که مسواک خیلی راحت تر تا انتهای دندان های آسیا برسد. پرزهای مسواک نباید سفت باشند بلکه باید نرم و انعطاف پذیر باشند. اگر مسواک خیلی سفت و خشن نباشد بهتر می‌توان سطح دندان ها و لثه را به وسیلۀ آن تمیز کرد.
      ضمناً مسواک هایی با دسته های تا شو و انعطاف پذیر و پرزهای باریک و بلند نیز وجود دارند.
      خمیردندان
      استفاده از یک خمیردندان برای تمام اعضای خانواده درست نیست.
      هر سنی خمیردندان مخصوص به خودش را دارد تا میزان فلور آن مناسب برای آن ردۀ سنی باشد.
      تعداد دفعات مسواک زدن
      بزرگترها باید بعد از هر وعدۀ غذایی مسواک بزنند، یعنی حداقل 3 بار در روز. اگر صبحانه تان را در منزل میل نمی‌‌کنید، مسواک و خمیردندان را با خودتان ببرید و پس از صرف صبحانه، فوراً مسواک بزنید.

      اگر فرزندان تان در بوفۀ مدرسه صبحانه می‌خورند باید دندان هایش را هر روز صبح بعد از صبانه و هر شب قبل از خواب بشویند.

      دیگر وسایل
      تأثیر مسواک به وسیلۀ نخ دندان تکمیل می‌شود و نه خلال دندان. ضمناً مسواک های برقی مفیدتر و بهتر از مسواک های دستی هستند.

    3. Top | #3
      همکار سابق انجمن
      کاربر باسابقه

      نمایش مشخصات
      دکتر زهرا ظهرابی|


      واقعیت این است که روشهای زیادی برای مسواک زدن وجود دارد که بر اساس الگوی حرکت هنگام مسواک زدن به دسته های زیر تقسیم میشود:

      (roll) چرخشی

      (vibratory)لرزشی

      (circular)دورانی

      عمودی

      افقی

      احتمالا اکثر شما به روش افقی مسواک میزنید واغلب به دلیل نیروی زیادی که اعمال میکنید لثه هایتان تحلیل رفته و ریشه دندانها مشخص شده است.

      اما روشی را که رفرنسها و اساتید بسیشتر توصیه میکنند که هم به نسبت آسان است و هم شیار لثه ای و فواصل بین دندانی را به خوبی تمیز میکند.


      یکی از انواع روشهای لرزشی :

      ابتدامطابق شکل ۱ و ۲ مسواک نرم را به گونه ای که ۳ تا۴ دندان ( و اگر سر مسواکتان کوچک است ۲تا ۳ دندان)را بپوشاند و الیاف مسواک در مارژین لثه قرار گیرد وبا محور طولی دندان زاویه ۴۵ درجه داشته باشد ، قرار بدهید.

      مطابق شکل آ با یک فشار آرام لرزشی با استفاده از حرکات کوتاه عقب و جلو به حالت لرزشی به نحوی که مسواک از سر مطابق شکل تکان نخورد، این حرکات متعدد را در همین وضعیت انجام دهید، این حرکات همراه با ایجاد سفیدی محسوس در لثه اسن.(گاهی پیشنهاد میشود که به جای حرکات کوتاه عقب و جلو از حرکات سرکولار استفاده شود ولی به دلیل مشکلتر بودن ان به نظر میرسد حرکات کوچک عقب و جلو مقدورتر باشد)

      سپس مسواک را برداشته و به طرف دندانهای مجاور حرکت داده و برروی ۳ یا ۴ دندان بعدی قرار دهید،این کار را در تمام قوس فکی ادامه داده و هر بار تقریبا ۳ یا ۴ دندان را مسواک کنید.

      سپس همین روش را از سمت سطوحی که به طرف زبان هستند نیز مطابق شکل ۳ انجام دهید.

      بعد از اتمام یک قوس فکی ،فک مقابل را به همین روش مسواک کنید.

      اگر در ناحیه دندانهای جلو احساس میکنید که مسواکتان بزرگ است و داخل دهانتان جا نمیشود مسواک را به صورت عمودی مانند شکل ۴ قرار دهید.

      در نهایت مطابق شکل ۵ مسواک را بر روی سطوح جونده بکشید تا شیارهای روی دندان کاملا تمیز شوند.

      یاد اوری میکنم که حتما دوبار در شبانه روزمسواک بزنید و از نخ دندان نیز استفاده کنید چرا که هیچ روش مسواک زدنی قادر به تمیز کردن نواحی بین دندانی نمیباشد و اغلب پوسیدگی های دندانی از نواحی بین دندانی شروع میشوند بنابرین استفاده از نخ دندان ضروری میباشد .

      از ابتدا توقع نداشته باشید که این روش را به راحتی انجام دهید، چند هفته اول روبروی آینه مسواک بزنید تا اشتباهاتتان اصلاح شود بعد از گذشت چند هفته این روش در ذهنتان به صورت الگو در می آید و مسواک زدن به این روش برایتان راحت میشو
      د.

    4. Top | #4
      همکار سابق انجمن
      کاربر باسابقه

      نمایش مشخصات


      نخ دندان، وسیله‌ای ساده و ارزان قیمت،‌ جزء جدا نشدنی بهداشت دهان و دندان است و استفاده از آن اهمیتی کاملا مشابه با استفاده از مسواک دارد. به عبارتی، نخ دندان مسواکی است که برای قسمت‌های بین دندانی(نواحی که مسواک به آن نمی‌رسد) باید از آن استفاده شود.

      بسیاری از افراد از نخ دندان تنها در هنگام ضرورت یعنی وقتی خرده‌های غذایی در بین دندان‌هایشان گیر کرده، استفاده می‌کنند. غافل از آنکه عدم استفاده مرتب از نخ دندان باعث می‌شود ناحیه بین دندان‌ها پوسیده شود و این پوسیدگی‌ها از آنجا که از بین دندان‌ها آغاز می‌شود تا مدت‌های طولانی برروی دندان‌ها دیده نمی‌شود و هنگامی حفره پوسیدگی بین دندانی در دندان‌ها دیده می‌شود که پوسیدگی پیشرفت زیادی کرده است. از طرفی عدم استفاده از نخ دندان باعث ایجاد التهاب‌های شدید و بیماری‌ حاد لثه و همینطور بوی بد دهان خواهد شد.

      از چه نوع نخ دندانی استفاده کنیم؟
      انواع گوناگونی از نخ دندان وجود دارد. نکته مهم آن است که برای تمیز کردن ناحیه بین دندان‌ها باید از نخ‌های مخصوص که برای این کار طراحی شده‌اند، استفاده کنیم. استفاده از نخ‌های متفرقه مثل نخ‌های قرقره یا نخ های پلاستکی و … برای سلامت لثه بسیار خطرناک‌اند. از بین نخ‌های گوناگون دندان می‌توان علاوه بر نخ‌های معمولی به نخ‌های موم دار،‌ نخ‌های طعم دار، نخ‌های فلوراید‌دار،‌ سوپرفلاس‌ها،‌ نوارهای دندانی و نخ دندان‌های دسته‌‌دار اشاره کرد. نخ‌های موم‌‌دار برای افرادی که دندان‌های بسیار فشرده دارند و نخ‌های معمولی به سختی به ناحیه بین دندانی‌شان وارد می‌شود، کاربرد دارد.

      نخ‌های طعم‌دار به دهان احساس تازگی می‌بخشند و نخ‌های فلوراید‌دار برای پیشگیری از پوسیدگی‌های بین دندانی موثرند. سوپرفلاس‌ها نخ دندان‌هایی هستند که برای تمیز کردن زیر‌بریج‌های دندانی و یا نواحی بین دندانی در دندان‌هایی که ارتودنسی ثابت می‌شوند،‌ استفاده می‌شود. این نخ‌ها دارای یک سر سفت است که می‌توان آن را به ناحیه زیر بریج و روکش یا براکت‌های ارتودنسی وارد کرد و با قسمت اسفنجی وسط نخ،‌ ناحیه مورد نظر را تمیز کرد. نوارهای دندانی نیز برای کسانی پیشنهاد می‌شود که فاصله‌های بین دندانی بزرگتر از معمول دارند. این نوع نوارها ضخیم‌تر از نخ‌های معمولی هستند.

      نوعی از مسواک‌های کوچک به‌نام مسواک‌های بین دندانی نیز وجود دارد که برای تمیز کردن فواصل بزرگ بین دندان‌ها از آن استفاده می‌شود. گونه‌ای از نخ‌ دندان‌ها نیز وجود دارند که به کمک دسته‌ای نگهداشته می‌شوند. این نخ دندان‌ها برای کسانی که قادر نیستند به خوبی از نخ دندان‌های معمول استفاده کنند (مثل کودکان و یا افرادی که بیماری‌های مفصلی و ناتوانی‌های جسمی دارند) پیشنهاد می‌شود. در بین این مجموعه متنوع از نخ‌های دندانی، این شما هستید که با توجه به شرایط شخصی‌تان، یکی از آنها را انتخاب خواهید کرد. شاید لازم باشد که از دندانپزشک یا بهداشت‌‌کارتان نیز در این مورد کمک بگیرید.


      چگونه از نخ دندان استفاده کنیم؟
      پس از آنکه نخ دندان مناسب خود را انتخاب کردید باید نحوه استفاده از آن را یاد بگیرید. به یاد داشته باشید، استفاده از نخ دندان چند روز اول ممکن است مشکل به نظر بیاید اما پس از یک دوره کوتاه،‌ آن‌را به خوبی فرا خواهید گرفت و به آن عادت می‌کنید. نخ دندان کشیدن یک عادت بهداشتی ضروری است و مسواک زدن بدون استفاده از نخ دندان مثل آن است که حمام بروید و یک سوم بدن خود را نشوئید. اگر تا کنون نخ دندان نمی‌کشیده‌اید و قرار است به تازگی آن را آغاز کنید ممکن است چند روز اول از لثه‌تان هنگام نخ کشیدن خونریزی داشته باشید. اگر روش نخ کشیدنتان صحیح باشد، این امر کاملا طبیعی است و به زودی لثه‌های شما دیگر خونریزی نخواهد داشت. پس استفاده از نخ را قطع نکنید. برای کودکان تا زمانی که دندان‌های شیری دارند (اگر این دندان‌ها از هم فاصله دارند) لازم نیست نخ دندان کشیده شود اما برای نظافت دندان‌های شیری بهم چسبیده و نیز دندان‌های دائمی آنها حتما استفاده از نخ دندان در کنار مسواک لازم است.
      استفاده از نخ دندان
      1- حدود ۳۰ تا ۵۰ سانتی‌متر از نخ را جدا کرده، دو سر آن‌را برروی انگشت‌های وسطی دو دست خود بپیچید. تا نخ کاملا بر روی این انگشتان محکم شوند.

      2- به کمک انگشت‌های شست و سبابه خود نخ دندان را با کنترل،‌ بین دندان‌های خود بلغزانید. نخ باید به کمک یک حرکت اره‌ای و به آرامی وارد ناحیه بین دندانی شود تا لثه این ناحیه را آزرده نکند.

      3- نخ وارد شده به ناحیه بین دندانی باید دو سطح را تمیز کند. یکی دیواره جلویی دندان عقبی و دیگری دیواره عقبی دندان جلویی. با نخ وارد شده به سطح بین دندانی دندان را بغل کرده و به کمک حرکت‌های رفت و بر گشتی >C< شکل این دو سطح را تمیز کنید. نخ باید آنقدر به دندان‌ها کشیده شود تا شما از برخورد نخ و دندان صدای تماس دو سطح صیقلی و تمیز را بشنوید. برای‌کشیدن نخ از نظم خاصی پیروی کنید یعنی از یک سمت دهان شروع کرده و تمام دندان‌ها را به ترتیب تمیز کنید تا دندانی فراموش نشود. اگر نخ دندان صحیح به کار رود استفاده روزی یک بار از نخ دندان کاملا کافی خواهد بود


    5. Top | #5
      همکار سابق انجمن
      کاربر باسابقه

      نمایش مشخصات

      وقتی مسواك می‌زنید لثه‌تان خونریزی می‌کند؟



      وقتی شما لثه‌های سالمی داشته باشید و با روش صحیحی مسواک بزنید، لثه‌هایتان خون‌ریزی نمی‌کند. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که در صورت خون‌ریزی هنگام مسواک کردن یا لثه‌های شما دچار بیماری شده‌اند یا اینکه مهارت لازم برای مسواک کردن را ندارید. در هر حال، برای برطرف شدن مشکلتان توصیه می‌کنم این یادداشت را بخوانید ...

      یکی از علامت‌های بیماری لثه، خون‌ریزی از لثه‌ها به صورت خودبه‌خود، هنگام غذا خوردن یا هنگام مسواک کردن است اما شدت و پیشرفت بیماری با این علامت و به وسیله بیمار قابل تشخیص نیست. هنگامی که میکروب‌ها به صورت یک لایه نرم همراه با مواد غذایی و مواد موجود در بزاق به سطح دندان (تاج و ریشه) می‌چسبند با برانگیختن سیستم ایمنی لثه‌ها را پرخون و ملتهب می‌‌کنند. در این شرایط که هنوز جرم تشکیل نشده و لایه نرمی روی دندان شکل گرفته، به راحتی قابل برداشتن به وسیله مسواک و نخ دندان است و با رعایت بهداشت به حالت طبیعی برخواهد گشت اما در صورتی که زمان زیادی از تشکیل این لایه بگذرد و لایه سخت شده باشد (به عبارتی، جِرم تشکیل شده باشد) امکان تمیز کردن و برداشتن آن با مسواک وجود ندارد و دندان‌ها باید جرم‌گیری شوند.

      لازم به توضیح است که مکانیزم ایجاد التهاب در هر دو حالت یکسان است. بنابراین کسانی که به دلیل خون‌ریزی لثه‌ها از مسواک کردن اجتناب می‌کنند، نه تنها باعث درمان مشکل و بهبود لثه‌ها نمی‌شوند؛ بلکه به تجمع میکروب‌ها و جِرم‌ها کمک می‌کنند. به خاطر داشته باشید مراجعه نکردن به دندانپزشک باعث می‌شود آسیب‌ها جدی‌تر و هزینه درمان بیشتر شود. در حالت طبیعی، از مجموع طول دندان، حدود 3/2 آن ریشه و 3/1 آن تاج است. 3/2 ریشه داخل استخوان قرار گرفته و ارتباط دندان و استخوان به وسیله الیافی به نام پریودنتال برقرار می‌شود. همچنین در قسمت بالای استخوان لثه به دندان چسبندگی دارد. در شروع بیماری، لثه اطراف دندان ملتهب می‌شود. اگر شما دیر اقدام درمانی کنید، التهاب پایدارشده و لثه از حالت طبیعی خارج می‌شود. با بیمار شدن لثه‌ ممکن است استخوان اطراف دندان نیز تخریب شود. به یاد داشته باشید بسیاری از بیماری‌های پریودنتال (لثه) شدید، در واقع، ادامه بیماری ساده‌ای است که با عدم رعایت بهداشت، مسواک نکردن و جرم‌گیری نکردن شروع شده است.

      پیشنهاد من به همه کسانی که نسبت به رعایت بهداشت دهان و دندان کم‌توجه هستند و اگر حین مسواک کردن درد احساس می‌کنند یا خون‌ریزی از لثه را شاهد هستند مسواک زدن را ترک می‌کنند، این است که این كار را نكنند و برای علت‌یابی و درمان به دندان‌پزشک مراجعه کنند.

    6. Top | #6
      کاربر انجمن

      نمایش مشخصات
      یه سوال
      قدیمی ها (خیلی قدیمی ها!) که مسواک و نخ دندون نداشتند، چیکار میکردند؟یعنی اونا هیچ وقت دندوناشون تمیز نبوده؟ مگه میشه؟!

    7. Top | #7
      کاربر نیمه فعال

      نمایش مشخصات
      نقل قول نوشته اصلی توسط Ramin Safavi نمایش پست ها
      یه سوال
      قدیمی ها (خیلی قدیمی ها!) که مسواک و نخ دندون نداشتند، چیکار میکردند؟یعنی اونا هیچ وقت دندوناشون تمیز نبوده؟ مگه میشه؟!
      خب بجای خمیر دندون میشه از نمک استفاده کرد این یه نمونش

      Sent from my ST15i using Tapatalk

    8. Top | #8
      همکار سابق انجمن
      کاربر باسابقه

      نمایش مشخصات

      دهان شویه


      یک دندانپزشک در گفت‌وگو با فارس مطرح کرد
      بهترین دهان‌شویه را بشناسید
      یک دندانپزشک گفت: استاندارد طلایی برای حفظ بهداشت دهان، مسواک، نخ دندان و خمیردندان است اما دهان‌شویه‌ای مثل آب و نمک نیز می‌تواند در کاهش پلاک میکربی و التهاب مخاط دهان و التیام زخم‌های دهانی موثر باشد.




      مصطفی فاطمی در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس اظهار داشت: شرکت‌های بهداشتی در رسانه‌ها در کنار مسواک، نخ دندان و خمیردندان به معرفی دهان‌شویه پرداخته‌اند و خواص معجزه‌آسایی برای آن گفته‌اند ولی حقیقت آن است که استاندارد طلایی برای حفظ بهداشت دهان همان مسواک، نخ دندان و خمیردندان است.
      این دندانپزشک گفت: روش‌های دیگر از جمله دهان‌شویه‌ها تنها دارای نقش کمکی هستند.
      عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی تصریح کرد: دهان‌‌شویه‌ها در یک نمای کلی به دو گروه تقسیم می‌شوند؛ انواع بهداشتی که محصولات تجاری هستند که دارای فوایدی نظیر تسهیل تمیز شدن دهان، از بین بردن موقت بوی دهان، کاهش باکتری و تغییر طعم دهان هستند.
      این دندانپزشک ادامه داد: انواع دیگر دهان‌شویه که درمانی نام دارند به محافظت دهان در برابر بیماری‌ها کمک می‌کنند.
      فاطمی افزود: در این دهان‌شویه‌ها ترکیباتی مانند ضد میکرب‌ها(کلرهگزیدین) یا ترکیبات ضدپوسیدگی (ترکیبات فلوراید) یا ترکیباتی مانند بزاق مصنوعی و امثال آن وجود دارد.
      عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی بیان داشت: برخی دهان‌شویه‌ها نیز حاوی الکل به عنوان حلال می‌باشند که به دلیل نگرانی‌هایی که در خصوص ایجاد سرطان دهان به وجود آمده، ترکیبات جدید اغلب فاقد الکل هستند.
      فاطمی ادامه داد: در دهان‌شویه‌ها ترکیبات دیگری مانند روغن‌های معطر مثل تیمول، اکالیپتول و امثال آن استفاده می‌شود.
      این دندانپزشک، دهان‌شویه‌هایی را که حاوی فلوراید هستند در دو گروه کم فلوراید و پر فلوراید دانست و افزود: گروه کم فلوراید با 0.05 درصد برای مصرف روزانه و گروه دارای فلوراید بیشتر با 0.2 درصد برای مصرف هفته‌ای یک بار در افرادی که مستعد پوسیدگی‌های وسیع هستند تجویز می‌شود.
      عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی گفت: نکته بسیار مهم این است که دهان‌شویه‌ها به تنهایی جایگزین مجموعه مسواک، نخ دندان و خمیردندان نمی‌شوند و با توجه به ترکیباتی که ذکر شد استفاده افراطی از آنها بی‌ضرر نخواهد بود.
      این دندانپزشک افزود: با توجه به افزایش هزینه‌های سبد خانوار یکی از ساده‌ترین و در دسترس‌ترین دهان‌شویه‌ها را می‌توان آب و نمک نامید که در صورتی که با غلظت مطلوب ، 9 گرم در لیتر یا به اندازه نصف قاشق چایخوری در یک لیوان آب تهیه شوند ، می‌تواند کمک مؤثری در کاهش پلاک میکروبی و التهاب مخاط دهان و التیام زخم‌های دهانی متعاقب کشیدن و جراحی داشته باشد.
      این استاد دانشگاه ادامه داد: علی‌رغم آنکه دهان‌شویه‌ها‌و انواع درمانی آن به سادگی در دسترس افراد قرار می‌گیرد باز به افراد توصیه می‌شود برای استفاده منظم از آن با دندانپزشک مشاوره کنند.
      انتهای پیام/
      -

    9. Top | #9
      همکار سابق انجمن
      کاربر باسابقه

      نمایش مشخصات
      انواع و اقسام دهان شویه ها در بازار با بِرندهای مختلف وجود دارد. برخی از آنها حس طراوت و تازگی به دهان داده و بوی دهان را از بین می برند. این نوع را خوشبو کننده های دهان می نامند. به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز، این مواد می توانند باکتریهای دهان را کاهش دهند. فراموش نکنید اثر این دهانشویه ها بیش از ۱۰ تا ۱۵ دقیقه باقی نمی ماند.
      اگر از بوی دهان رنج می برید اینگونه دهانشویه ها مناسب شما نیست. شما باید علت اصلی بوی بد دهان را به کمک دندانپزشک کشف کنید و در پی رفع مشکل باشید. بیماریهای لثه، پوسیدگی دندان ها، سینوزیت مزمن و مشکلات دستگاه گوارش از دلایل اصلی ایجاد بوی بد دهان هستند.
      دهان شویه های درمانی
      دهان شویه هایی وجود دارند که با اهداف مختلفی از جمله درمانی، پیشگیری کننده و یا ضد درد استفاده می شوند. در مواردی مانند التهاب مخاط دهان، زخمهای دهانی، بوی بد دهان و … و نهایتاً پیشگیری از پوسیدگی های دندانی کاربرد دارند. این دهانشویه ها را حتما پزشک یا دندانپزشک برای شما تجویز می کند.
      استفاده از این دهانشویه ها دستورالعمل ویژه ای دارد و شما نباید بیش از اندازه مجاز از آنها استفاده کنید چون عوارضی مانند سوختگی، سوزش مخاط، تغییر رنگ دندان ها و مسمومیت را به دنبال دارند.
      دهانشویه های درمانی به دو گروه تقسیم می شوند:
      یک گروه از این دهانشویه ها که ضد باکتری است برای درمان بیماریهای لثه و پس از جراحی دهان تجویز می شود و گروه دوم از این دهانشویه ها که که با هدف پیشگیری از پوسیدگی دندان ها استفاده می شود.
      این نمونه حاوی فلوراید هستند و می توانند پوسیدگی را در مراحل اولیه متوقف کرده و ترمیم کنند و نیز از پوسیدگی بقیه دندانها جلوگیری کنند.
      به کسانی که پوسیدگی دندانهایشان به کندی پیشرفت می کند توصیه می شود هفته ای یکبار، دهانشان را با دهان شویه فلوراید بشویند ولی اگر پوسیدگی دندانهایتان بسیار سریع پیشرفت می کند یک شب در میان از این دهانشویه ها استفاه کنید.
      انتخاب دهانشویه
      آب و نمک ساده ترین دهانشویه ای است که می توانید در منزل تهیه کنید و برای تهیه آن کافی است نصف قاشق چایخوری نمک را در یک لیوان آب ولرم بریزید. این دهانشویه فقط برای ضد عفونی دهان استفاده می شود.
      در داروخانه ها دهانشویه های ایرانی و خارجی در دسترس هستند. دهانشویه های خارجی قیمتشان نسبت به انواع ایرانی گرانتر است.
      در تولید دهانشویه های ایرانی نیز گام های بلندی برداشته شده است و دهانشویه های متنوعی تولید کرده اند که می توانید با سلیقه خودتان یکی را انتخاب کنید. نکته مهم این است که شما از دهانشویه استفاه کنید.
      در ترکیبات دهانشویه از گیاه مسواک و گیاهانی مانند بومادران و نعنا استفاده می شود.
      گیاه مسواک به دلیل میزان بالای کلراید موجب کاهش تشکیل پلاک میکروبی روی دندان ها می شود و عصاره بو مادران نیز اثر ضد باکتریایی دارد. به علاوه در کاهش خونریزی لثه موثر است.
      بعضی دهانشویه ها برای ضد عفونی دهان و کاهش باکتریهای دهان مفید هستند و ترکیبات ضد عفونی کننده دارند و بعضی هم حاوی فلوراید بیشتری هستند.
      طرز استفاده
      مراحل زیر را به ترتیب اجرا کنید:
      ۱- به طرز صحیح مسواک بزنید. مسواک زدن غذاها و پلاک میکروبی را از سطح دندان ها و لثه ها بر می دارد و سطح آنها را آماده پذیرش مواد دهانشویه می کند.
      ۲- مقدار کافی از دهانشویه را مطابق دستور دندانپزشک یا دستور روی بطری، درون درب بطری دهانشویه بریزید(معمولاً در دهانشویه به عنوان پیمانه استفاه
      می شود).
      ۳- دهانشویه را وارد دهان کنید و با فشار در دهانتان بچرخانید تا تمام سطوح دندان ها و لثه ها و سطوح بین دندانی با دهانشویه تماس یابد.
      ۴- معمولاً ۳۰ ثانیه تا ۱ دقیقه زمان برای نگه داشتن دهانشویه در دهان کافی است. پس از پایان این زمان بقیه دهان شویه را از دهان خارج کنید.
      ۵- پس از مصرف دهانشویه تا نیم ساعت دهانتان را نشویید. غذا نخورید و مایعات ننوشید تا مواد مؤثر آن در تماس با سطح دندان ها و لثه هایتان باقی بماند.
      دهانشویه ضد میکروبی ایده آل
      ویژگی های یک دهانشویه ضدمیکروبی ایده آل عبارت است از اینکه: سمی نباشد، فقط مختص باکتریهای بیماریزا بوده و باعث ازدیاد باکتریهای مقاوم و رشد بیش از حد ارگانیسم های بیماریزای فرصت طلب نگردد: موجب تحریک مخاط نشده و تغییر رنگ در دندانها ایجاد نکند.
      جذب سیستمیک آن کم بوده و یا اصلاً جذب سیستمیک نداشته باشد و کاربرد آن آسان باشد. در خانه به صورت موقت زمانی که مسواک زدن امکان پذیر نیست می توان از دهانشویه به عنوان جانشین مسواک استفاده کرد و یا مثلاً وقتی که شما جراحی دهان یا جراحی لثه انجام
      داده اید به دلیل وجود زخم و بخیه امکان مسواک زدن وجود ندارد می توان دهانشویه مصرف کرد.
      چند نکته مهم در مورد دهانشویه ها
      ۱- بعضی از دندانپزشکان به عنوان درمان کمکی برخی از بیماریهای دهان و دندان یا پاک سازی و بهبود پس از جراحی های دهان و دندان، دهانشویه های حاوی آب اکسیژنه یا سرم شستشو تجویز می کنند. مصرف دراز مدت دهانشویه های آب اکسیژنه موجب تحریک بافت نرم، از دست رفتن کلسیم سطوح دندان ها و رویش موهای سیاه روی زبان می شود.
      ۲- استیل پیریدینویم از محلول های دهانشویه است که می توانید برای ضد عفونی یا خوش بو کردن دهان خود، ۲۰ قطره از آن را در نصف فنجان آب حل کنید و هر سه ساعت یک بار، دهانتان را با آن بشوئید.
      ۳- کلروهگزیدین از دیگر محلولهای دهانشویه است که می توانید روزی دوبار، در صبح و شب، پس از مسواک زدن مقداری از آن را به مدت ۳۰ ثانیه در دهان قرقره کنید. این محلول برای ضد عفونی کردن و التیام بخشیدن به التیام بافت لثه به کار می رود.
      ۴- برای تأثیر بهتر دهانشویه تا ۳۰ دقیقه پس از مصرف شستن دهان و نوشیدن مایعات پرهیز کنید.
      ۵- در صورت دوز بیش از حد مجاز، تهوع، استفراغ، دردهای شکمی، تنگی نفس و اختلال هوشیاری از عوارض بلع اتفاقی کلرهگزیدین و استیل پیریدینیوم است که بلافاصله با مرکز فوریت پزشکی تماس باید گرفت.

    10. Top | #10
      همکار سابق انجمن
      کاربر باسابقه

      نمایش مشخصات
      نکته ای برای مسواک

      بعد از استفاده از مسواک هرگز آن را با آب داغ نشویید زیرا آب داغ باعث از بین رفتن و خراب شدن براش های مسواک می شود.


      برای شستن مسواک بهتر است بعد از مسواک زدن آن را زیر شیر آب سرد بگیرد و با انگشتان به آرامی آن را بشویید تا لابه لای براش های آن کاملاً از مواد خمیردندان پاک شود و چیزی باقی نماند.


      هرگز از مسواک های مسافرتی که درب دارند و یا از مسواک های روزانه که دارای درب می باشند استفاده نکنید زیرا درب مسواک باعث می شود بلافاصله بعد رطوبتی که مسواک دارد و روی آن می گیرد، محیط مناسب برای رشد قارچ ها شود.


      اگر مجبور به استفاده از درب مسواک هستید ابتدا اجازه دهید مسواک کاملاً خشک شود و سپس از درب آن استفاده کنید تا بین برس های آن قارچ تولید نگردد.


    11. Top | #11
      همکار سابق انجمن
      کاربر باسابقه

      نمایش مشخصات
      علل پوسیدگی دندان را بشناسیم

      پوسیدگی دندان با فعالیت میکروبها در سطح دندان آغاز می‌شود و در ساختمان آن پیشرفت می‌کند. برای ایجاد پوسیدگی، مواد قندی هم باید در دسترس میکروبها باشند تا عامل خراب کننده ساختمان معدنی، یعنی اسید تولید گردد.
      به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز، در واقع پوسیدگی دندان تخریب بافتهای سخت دندان است. وقتی یک بیماری در اثر فعالیت میکروبها ایجاد شود آن را بیماری عفونی می‌نامند. و اگر بیماری بتواند از محلی به محل دیگر منتقل شود آنرا بیماری قابل انتقال می‌گویند.
      با تعریفی که از پوسیدگی دندان شد، می‌فهمیم که پوسیدگی می‌تواند از یک دندان به سایر دندانها سرایت کند.
      محلهای شایع پوسیدگی
      پوسیدگی تمام سطوح دندان را یکسان مبتلا نمی‌کند. بلکه بعضی از سطوح دندانها به علت وضعیت خاصی که دارند بیشتر دچار پوسیدگی می‌شوند. این سطوح عبارتند از:
      شیارهای سطح جونده: سطح جونده دندانهای آسیا شیارهای باریک و عمیقی دارد که محیط مناسبی برای زندگی و رشد میکروبها فراهم نموده و دندان از این محل دچار پوسیدگی می‌گردد. این امر بخصوص در مورد دندانهای آسیا بیشتر رخ می‌دهد و باعث پوسیدگی زودرس آنها می‌شود.
      سطوح بین دندانی: این ناحیه نیز به دلیل عدم نفوذ موهای مسواک قابل تمیز کردن نیست بنابراین از نواحی مستعد پوسیدگی و بیماری لثه بشمار می‌آید.
      طوق دندان یا ناحیه اتصال لثه با دندان:‌ تجمع میکروبها معمولاً در این ناحیه باعث بیماری لثه نیز می‌شود.
      نشانه‌های پوسیدگی
      وقتی دندانی دچار پوسیدگی می‌شود، ممکن است یک یا چند مورد از علامتهای زیر را داشته باشد:
      تغییر رنگ مینای دندان ، در محل پوسیدگی مینا قهوه‌ای یا سیاه رنگ می‌شود.
      سوراخ شدن دندان در محل پوسیدگی ، گاهی میزان این تخریب کم است و فقط با معاینه دقیق مشخص می‌شود و گاهی مقدار زیادی از دندان از بین می‌رود، به طوری که شخص فکر می‌کند دندان او شکسته است.
      حساس بودن یا درد گرفتن دندان در موقع خوردن غذاهای سرد، گرم، ترش و شیرین.
      حساس یودن یا درد گرفتن دندان وقتی که دندانها را روی هم فشار می‌دهیم.
      بوی بد دهان می‌تواند به علل مختلف ایجاد شود که یکی از علتهای آن پوسیدگی دندانها است.
      گیر کردن مواد غذایی بین دندانها و پاره شدن نخ دندان پوسیدگی بین دندانی می‌تواند باعث گیر کردن مواد غذایی بین دندانها و پاره شدن نخ دندان هنگام استفاده شود.
      پوسیدگی دندان چرا و چگونه ایجاد می‌شود؟
      برای پیشگیری از ایجاد هر بیماری باید علل ایجاد کننده آن بیماری را بشناسیم. در مورد پوسیدگی دندان و پیشگیری از آن نیز لازم است ابتدا با عوامل ایجاد کننده آن آشنا شویم. بسیاری از افرادی که برای درمانهای دندانپزشکی مراجعه می‌کنند، در پاسخ به اینکه چرا دندانهایشان خراب شده است به مسئله ارث و جنس دندان اشاره می‌کنند. روشن است که خوبی جنس دندان در دوام آن مؤثر است با این حال عوامل دیگری هم دخالت دارند.
      علل مختلفی برای ایجاد پوسیدگی مطرح شده است اما بطور کلی چهار عامل اصلی میکروبها، مواد قندی، مقاومت شخص و دندان و زماندر ایجاد پوسیدگی دندان نقش دارند.
      این چهار عامل، همواره ایجاد پوسیدگی می‌کنند و اگر هر کدام نباشد، دندان پوسیده نمی‌شود. بدون میکروب، پوسیدگی در دندان اتفاق نمی‌افتد. اگر میکروبها حضور داشته باشند و مواد قندی نباشد، شدت وقوع پوسیدگی به این اندازه نخواهد بود.
      وجود میکروبها و مواد قندی نیز در اشخاصی که مقاومت طبیعی نسبت به بیماری دارند نمی‌تواند پوسیدگی ایجاد کند. و بالاخره میکروبها و مواد قندی و کمبود مقاومت شخص و دندان نیز در یک لحظه و یک روز سبب خرابی دندان نمی‌شود، بلکه مدت زمانی لازم است تا اینها بتوانند سطح سخت دندان را خراب کنند.
      میکروبهای ایجاد کننده پوسیدگی دندان
      در دهان هر فرد بطور طبیعی انواع و اقسام میکروبها وجود دارد ولی همه میکروبهای موجود در دهان، پوسیدگی را به وجود نمی‌آورند. وقتی مدتی دندان تمیز نشود، میکروبها بر روی دندان لایه‌ای را تشکیل می‌دهند که پلاک میکروبی نام دارد. پلاک میکروبی لایه نرم و غلیظی است که از مقدار زیادی باکتریهای مختلف و سلولهای موجود در دهان تشکیل می‌شود و چنان بر سطح دندان می‌چسبد که به آسانی با آب شسته نمی‌شود. هر چه زمان بیشتر می‌گذرد، انواع مختلفی از میکروبها وارد پلاک میکروبی می‌شوند و بیماریزایی آن را بیشتر می‌کنند.
      ذکر این نکته لازم است که پلاک میکروبی با رسوب نرم سفیدی که روی دندان می‌نشیند و قابل دیدن می‌باشد، متفاوت است. این رسوبات سفید رنگ به آسانی با آب شسته می‌شود. ولی پلاک میکروبی قابل دیدن نیست و بی‌رنگ است. پلاک میکروبی در صورتی قابل مشاهده است که آن را با مواد رنگی مخصوصی رنگ کنیم. برای نشان دادن پلاک میکروبی از قرصهای رنگی که قرص آشکار کننده پلاک میکروبی نام دارد استفاده می‌شود. برای از بین بردن پلاک میکروبی باید با دقت و حوصله دندان را مسواک کرد.
      آثار مخرب پلاک میکروبی دهان
      وقتی پلاک روی دندان تشکیل می‌گردد، رنگ طبیعی و شفاف دندان عوض می‌شود.
      پلاک سبب پوسیدگی دندان می‌شود.
      پلاک باعث بیماری لثه و سایر بافتهای نگهدارنده دندان می‌شود.
      پلاک تبدیل به جرم سخت اطراف دندان می‌گردد.
      مواد قندی چگونه باعث پوسیدگی دندان می‌شود؟
      تقریباً همه مردم می‌دانند که مواد قندی دندانها را خراب می‌کند. میکروبهای موجود در پلاک میکروبی از قند موجود در غذاها استفاده کرده و آنرا به اسید تبدیل می‌کنند. این اسید مینای دندان را حل کرده و پوسیدگی آغاز می‌شود. ولی آیا می‌توانیم قند را از غذای روزانه خود حذف کنیم؟ مصرف مواد قندی برای سلامت دندانها ضرر دارد.
      هرچه این مواد بیشتر مصرف شوند، تعداد دفعات مصرف آنها زیادتر شود، چسبنده‌تر باشند و از نوع قند ساکاروز (قند معمولی) باشند، پوسیدگی بیشتر ایجاد می‌کنند. بنابراین باید گفت گرچه نمی‌توان مواد قندی را بکلی از غذای روزانه حذف کرد اما می‌توان با استفاده از راههای گوناگون اثر زیان آور آنها را کاهش داد.
      زمان و سرعت ایجاد پوسیدگی
      پوسیدگی دندان در یک لحظه و یک روز انجام نمی‌شود، بلکه مدت زمانی لازم است تا مینا حل شده و بافت نرم مینا از بین برود تحقیقات نشان داده است که بعد از خوردن غذا و رسیدن مواد قندی به میکروبهای پلاک ۲ تا ۵ دقیقه طول می‌کشد تا اسید ایجاد شود. در طی مدت ۱۰ دقیقه میزان اسید به حداکثر مقدار خود می‌رسد سپس ۲۰ تا ۶۰ دقیقه در همان حال باقی می‌ماند و بعد از آن به تدریج به حال عادی برمی‌گردد.
      با هر بار خوردن، محیط پلاک میکروبی، اسیدی می‌شود و تا این محیط اسیدی به حالت عادی برگردد، با خوردن مجدد، محیط دهان دوباره اسیدی می‌گردد. به این ترتیب دندانها دچار پوسیدگی می‌شود. اگر کودکی ۹ مرتبه در روز آشامیدنی شیرین مصرف کند پس از مدتی لکه‌های بر روی دندانهایش پیدا می‌شود که نشانه شروع پوسیدگی است.
      بطور کلی پوسیدگی دندان بیشتر بیماری نوجوانان است، یعنی دندانها معمولاً بلافاصله بعد از بیرون آمدن بیشتر خراب می‌شوند، تا در سنین بالاتر که مدتی از حضورشان در دهان گذشته است. بنابراین اهمیت مراقبت و نگهداری از دندانها در این سنین کاملا مشخص می گردد.
      مقاومت شخص و دندان
      مجموعه‌ای از عوامل دفاعی در دهان هر شخص وجود دارد که در برابر ایجاد پوسیدگی مقاومت می‌کند. وضعیت بزاق دهان و سلولهای موجود در آن، شکل و فرم دندان، طرز قرارگیری دندانها، جنس و نظایر اینها تا حدودی در میزان پوسیدگی تأثیر دارند، علاوه بر این برخی از مردم در برابر عوامل مخرب مقاومت بیشتری نشان می‌دهند.
      مقاومت شخص ممکن است ارثی، مادرزادی و یا اکتسابی باشد. همچنین مقاومت ممکن است همیشگی یا موقتی باشد. با این وجود از نظر محققین دو عامل اصلی یعنی میکروبها و مواد قندی، مهمترین عوامل ایجاد کننده پوسیدگی هستند. البته راههایی برای مقاوم کردن ساختمان دندان وجود دارد. یکی از این راهها، رساندن فلوراید به دندانها است، فلوراید مقاومت دندانها را در برابر پوسیدگی افزایش می‌دهد.

    12. Top | #12
      همکار سابق انجمن
      کاربر باسابقه

      نمایش مشخصات

      مراقبت های بعد از ترمیم دندان





      اگرهمین الان دندانتان را پر کرده‌اید و دوست دارید بدانید چه مواردی را باید انجام دهید این مطلب مختص شماست
      ا- تا چند ساعت بعد از ترمیم دندان با مواد سیاه (آمالگام) از خوردن خوراکی‌های جویدنی خود داری کنید. در این مدت، ترمیم انجام شده نسبت به فشار و شکستگی ناشی از آن بسیار حساس است. نوشیدن مایعات ایرادی ندارد. همچنین تا یک شبانه روز، برای جویدن غذا، بیشتر از سمت دیگر دهان که در آن ترمیمی انجام نشده استفاده کنید.
      ۲- بعد از ترمیم دندان با مواد همرنگ (کامپوزیت) خوردن خوراکی‌های جویدنی ایرادی ندارد؛ ولی مصرف مواد رنگی مثل چای و قهوه را باید به حداقل ممکن رساند. درصورت استفاده از این مواد، بخصوص در بیست و چهارساعت اول، باید هرچه سریع‌تر دهان را شست. این ترمیم‌ها تا مدتی به جذب مواد رنگی حساس هستند.
      ۳- ترمیم دندان مانع رعایت بهداشت دهان نمی‌شود. ولی باید توجه داشت که برای زدن مسواک وکشیدن نخ دندان بخصوص در ترمیم‌های آمالگام، حداقل چند ساعت از زمان انجام ترمیم بگذرد. اگر نخ کشیدن روی دندان ترمیم شده مقدور نیست باید به دندان‌پزشک خود مراجعه کنید.
      ۴- وجود درد وحساسیت خفیف به آب سرد وگرم بعد از ترمیم دندان، طبیعی است. این درد پس از گذشت چند روز برطرف می‌شود؛ البته ممکن است گاهی تا یکی دو ماه طول بکشد. با این حال، اگرپس از گذشت چند روز از شدت درد کاسته نشد ویا درد بصورت شبانه یا نبض دار بروز کرد حتما به دندان‌پزشک خود مراجعه نمایید.
      ۵- احساس بلندی در دندان ترمیم شده می‌تواند ناشی ازبی حسی ناحیه مورد عمل باشد. متفاوت بودن شکل ترمیم نسبت به حفره پوسیدگی وتازگی آن برای حفره دهان، باعث توجه بیش از حد به ترمیم واحساس بلندی کاذب می‌شود.

      ۶- در صورتی که درمنزل و بعد از برطرف شدن بی‌حسی در محل ترمیم احساس بلندی یا تیزی و زبری کردید، پس از گذشت حداقل یک شبانه روز به دندان‌پزشک خود مراجعه کنید تا نسبت به برطرف کردن آن اقدام نماید.
      ۷- بی حسی ناحیه مورد ترمیم برحسب نوع بی‌حسی ممکن است یکساعت تا چند ساعت طول بکشد. نکته‌ای که در این مدت لازم است رعایت شود، این است که مراقب باشید لب و گونه را ناخواسته گاز نگیرید و زخمی نکنید.
      ۸- به طورمعمول ترمیم‌های همرنگ یا‌‌ همان کامپوزیتی بعد از چندین ماه سرویس دهی، دچار درجاتی از تغییر رنگ نامطلوب می‌شوند. همچنین ممکن است ترمیم‌های آمالگام بعد از مدتی جلای سطحی خود را از دست بدهند ویک ظاهر ناخوشایند و ناصاف پیدا کنند. در صورت بروز این مساله به دندان‌پزشک خود مراجعه کنید.
      ۹- در برخی بیماران ممکن است، برخورد قاشق‌های استیل به ترمیم آمالگام، باعث ایجاد حالتی مانند برق گرفتگی خفیف شود. گاز گرفتن ورقه‌های آلومینیومی مثل پوست شکلات هم منجر به بروز این حالت می‌شود. اگر این حالت زیاد پیش می‌آید و شما را آزار می‌دهد باید به دندان‌پزشک مراجعه کنید تا نوع ترمیم را عوض کند.
      ۱۰- وقتی یک دندان ترمیم می‌شود این به معنای آن نیست که دیگر نیاز به هیچ کاری نیست و این دندان‌ پرونده‌اش در قبال پوسیدگی بسته شده است. ممکن است دندان در محل انجام ترمیم دچار پوسیدگی ثانویه شود ویا از محلی غیر از محل انجام ترمیم مورد پوسیدگی جدید قرار بگیرد. در واقع ترمیم دندان، نیاز آن را به رعایت بهداشت بیشتر می‌کند. پس حتی اگر تمام پوسیدگی‌های دندانیتان را با ترمیم برطرف کرده‌اید لازم است به طور مرتب از مسواک و نخ دندان استفاده کنید و هرشش ماه یکبار به دندان‌پزشک مراجعه کنید.
      ۱۱-هر ترمیمی ممکن است بعد از گذشت چند مدت از سرویس‌دهی دچار اشکالاتی شود، مثلا ممکن است بخشی از ترمیم بشکند و…، در این موارد لازم است به دندان‌پزشک مراجعه کنید تا نسبت به تعمیر ترمیم ویا تعویض آن اقدام کند.
      ۱۲- پس از ترمیم دندان، نیازی به استفاده از چرک خشک کن (آنتی بیوتیک) نیست. فقط در صورت بروز درد با مشورت دندان‌پزشک می‌توانید از مسکن استفاده کنید.

    13. Top | #13
      همکار سابق انجمن
      کاربر باسابقه

      نمایش مشخصات
      دندان ها با غذاهای ترش چه آسیبی می بینند

      مواد ترش و اسیدی نیز باعث از بین رفتن ساختار معدنی سطح مینای دندان می شوند.مواد غذایی ترش دارای اسیدیته بالا هستند و مصرف بیش از حد مواد با اسیدیته بالا بر روی بافت کلسیمی دندان‌ها تاثیر تخریبی دارد.
      حتما تمام افرادی که علاقه زیادی به مصرف انواع خوراکی‌های ترش مانند لیمو، لواشک، قره‌قروت و گوجه‌سبز دارند، حساسیت و تیر کشیدن دندان‌ها در اثر مصرف این خوراکی‌های اسیدی را تجربه کرده‌اند.
      مجله پزشکی دکتر سلام از دکتر محمدرضا خامی، دندان‌پزشک، پرسید که علت بروز این مشکل چیست و او پاسخ داد:‌ «مصرف متعادل و حجم پایینی از انواع خوراکی‌های ترش، مشکل خاصی برای دندان‌ها ایجاد نمی‌کند. این در حالی است که استفاده بیش از اندازه از خوراکی‌هایی مانند لیمو ترش، لواشک یا گوجه‌سبز می‌تواند لایه‌هایی را از روی سطح دندان‌ها بردارد و باعث ایجاد حساسیت در دندان‌ها شود».
      این استادیار گروه سلامت دهان و دندان پزشکی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی تهران تاکید کرد که اسیدی بودن خوراکی‌های ترش، باعث بروز سایش یا اروژن در سطح دندان‌ها می‌شود و به این ترتیب، ممکن است افراد مبتلا به این مشکل در اثر تماس سرما، گرما یا خوراکی‌های سرد و گرم با دندان‌های‌شان، احساس سوزش در آنها داشته باشند.
      دکتر خامی درباره درمان این سایش‌های دندانی هم گفت: «اگر سایش‌ها کم و بسیار سطحی باشند، خودشان به مرور زمان و در صورت عدم مصرف خوراکی‌های ترش، از بین می‌روند و می‌توان برای مدت کوتاهی هم از خمیر دندان‌های ضد حساسیت برای رفع این مشکل سطحی کمک گرفت».
      و اگر مشکل ما عمیق‌تر بود، چه؟ «گاهی برخی از افراد، عادت به مصرف مداوم لیمو ترش و نگه داشتن آن در دهان خود دارند. این کار می‌تواند باعث ایجاد خطوط سایشی، حفره، خط یا شیار بر سطح دندان‌ها شود و این مشکل، نیاز به درمان با مواد ترمیمی هم‌رنگ دندان‌ها دارد».

    14. Top | #14
      همکار سابق انجمن
      کاربر باسابقه

      نمایش مشخصات
      پیشگیری تا درمان آبسه دندان


      آبسه دندان
      اگرپالپ دندان پس از عفوني (آلوده به باکتري) شدن نتواند از خود دفاع کند احتمال تشکيل آبسه دنداني در نوک ريشه بسيار زياد ميشود. چنين عفونتي از نوک ريشه دندان خود را به لثه رسانده و باعث تورم و ايجاد درد شديد آن ميشود! معمولا درمان در اين حالت کمي پيچيده تر بوده ودر مواردي ممکن است لازم باشد دندان را کشيد. در موارد پيشرفته تر از عفونت، آبسه دندان ممکن است به نواحي حساسي از سر و گردن نيز برسد که براي آن نياز به جراحي هاي پيچيده در اتاق عمل باشد.



      متأسفانه درمان دندانهاي دچار آبسه بسيار مشکل و گاه غيرممکن است. در صورت بروز آبسه و عفونت دندانها، استفاده سرخود از آنتي‌بيوتيک به هيچ وجه توصيه نمي‌شود، چرا که گاهي مصرف نابجاي آنتي‌بيوتيکها باعث پنهان شدن علائم يا مقاوم شدن ميکروبها مي‌گردد. پس در صورت بروز آبسه‌هاي دنداني در اولين فرصت بايد به پزشک مراجعه نمود تا اقدامات درماني لازم به عمل آيد. از طرفي باقي گذاشتن دندانهاي عفوني در دهان بسيار خطرناک است، چون علاوه بر تاثير عفونت بر سلامت عمومي بدن ، در برخي موارد عفونت دندانهاي شيري بر روي جوانه دندانهاي دائمي زيرين تاثير گذاشته، باعث نقص ساختاري اين دندانها مي‌شود.

      نقش اصلي در درمان آبسه هاي دنداني، اول حذف عامل عفونت است که اين عمل به صورت باز کردن راهي مثل بريدن بافت هاي روي آبسه، عصب کشي دندان يا حتي خارج کردن دندان براي خروج چرک انجام مي شود و دومين راه تجويز آنتي بيوتيک هاي لازم براي کامل شدن درمان و حذف مواد عفوني است که البته هر دو مورد بايد در مطب و با نظر دندان پزشک انجام شود.



      اگر آبسه ها در نواحي سطحي و در مجاورت استخوان فک باشد، مشکل چنداني پيش نمي آيد و به آساني مي توان آن ها را کنترل و درمان کرد اما اگر اين عفونت به فضاهاي عمقي مانند فضاهاي اطراف حلق، مجاري تنفسي و حتي اطراف مغز راه پيدا کند مي تواند بسيار خطرناک باشد و موجب انسداد راه هاي تنفسي، درگيري مغز و مننژيت (التهاب پرده مغز) و انتشار در خون شود.

      حتي اگر به يک آبسه سطحي به موقع رسيدگي نشود اين عفونت مي تواند به بافت هاي عمقي تر گسترش يابد و دردسرساز شود.

      مکانيسم آبسه دندان :
      منطقه محدودي از چرک ناشي از عفونت باکتريايي است سيستم ايمني بدن به عفونت واکنش نشان مي دهد گلبول هاي سفيد خون را به محلول عفونت مي فرستد تا به مقابله با آن بپردازد.

      چرک مخلوطي از سلولهاي مرده و زنده خون آنزيم ها و بقاياي تخريب شده سلول ها و بافت هاست وقتي که راهي براي خروج چرک وجود داشته باشد آبسه تشکيل مي شود.



      آبسه ها در هر جاي بدن مي توانند تشکيل شوند در دهان آبسه ها در بافت لثه يا در ريشه هاي دندان و بافت هاي اطراف دندان تشکيل مي شود. علت آن مي تواند تروما (غذا يا بقاياي جمع شده در عمق لثه) باکتري ها ( که وارد فضاي پالپ شده اند) يا يک پاکت پريودنتالي عميق باشد.

      افراد با مقاومت کم بدن در معرض تشکيل بيشتر آبسه ها هستند. در ابتدا آبسه ممکن است موجب سردرد شود که مي تواند شديد باشد عصب دندان مي تواند عفوني شود عفونت از لثه گذشته و در دهان باز شود وقتي آبسه به دهان راه باز مي کند درد کاهش مي يابد اما درمان دندانپزشکي بايستي انجام شود.

      اگر آبسه درمان نشود عفونت به ساير جاهاي سر و گردن گسترش مي يابد.

      علائم آبسه دندان
      علائم اصلي آبسه دندان بتدريج ظاهر شده و ممکن است شامل موارد زير باشد :

      1 درد شديد در لمس دندان مبتلا و حين گاز زدن و جويدن
      2 سست شدن دندان مبتلا
      3 تورم حساس و قرمز رنگ لثه روي ريشه دندان
      4 آزاد شدن چرک به داخل دندان

      اولين علامت اين آبسه هاي خطرناک به طور معمول تب بالا و بي حالي است.

      در اين شرايط حال عمومي بيمار خوب نيست و فرد احساس درد، دشواري در بلعيدن غذا و آب دارد، با توجه به اين که پزشک مي تواند اين آبسه را احساس کند و تشخيص دهد بايد به محض بروز علايم به دندان پزشک مراجعه کرد.

      در اين مرحله بسيار مهم است که مشخص شود، عفونت در کجا وجود دارد تا به موقع بتوان از طريق جراحي به آن رسيدگي و عفونت را تخليه کرد که در اين مرحله بايد فرد در بيمارستان بستري و با عمل جراحي، اين آبسه و چرک تخليه شود.

      در اين مورد مصرف آنتي بيوتيک خوراکي بي فايده است و بايد در بيمارستان آنتي بيوتيک به صورت وريدي به بيمار تزريق شود.

      به گزارش خبرنگار سايت پزشکی دکتر سلام، اگر آبسه درمان نشود، ممکن است عفونت از دندان به سطح لثه کانال زده و يک تورم دردناک که آبسه دندان ناميده مي شود، شکل بگيرد. اگر آبسه دندان بترکد چرک به داخل دهان آزاد شده و درد را کاهش مي دهد. اگر عفونت گسترش يابد ممکن است صورت متورم و دردناک شود و گاها تب نيز ايجاد شود. اگر به آبسه دندان مشکوک شديد بايستي هر چه سريع تر با دندانپزشک خود مشورت کنيد.

      تشخيص
      معمولاً دندانپزشک آبسه دندان را با معاينه دهان و دندان تشخيص مي دهد.

      راه هاي تشخيص:
      ضربه آرام به دندان ها
      آزمايش حرارتي
      استفاده از يک تستر الکتريکي
      ممکن است استفاده از X.ray هم ضرورت داشته باشد.
      وقتي آ ب تخليه مي شود علايم آبسه فرو کش ميکنند اما عفونت کما کان پابرجاست تا زماني که دندان درمان شود.

      درمان
      ابتدا بايستي آبسه تخليه شود که با آن درد و مقدار زيادي عفونت کاهش مي يابد سپس درمان ريشه ممکن است لازم باشد و بايستي سريعاً انجام شود. اگر آبسه بافت لثه را درگير کرده باشد توصيه مي شود دهان را با آب گرم شستشو کنيد اين کار چند بار در روزوچندين روز بايستي انجام شود. استفاده از آنتي بيوتيک براي حذف کامل عفونت ضروري است. راديوگرافي از دندان ? ماه بعد براي اطمينان از حذف عفونت لازم است.

      دندان عقل هم مي تواند موجب آبسه و عفونت شود، به طور معمول دندان هاي عقل نيمه نهفته مي تواند موجب آبسه شود. اگر نيمي از دندان عقل شما زير لثه نهفته است، لثه اطراف آن مي تواند روي دندان را بگيرد و ميکروب ها در لثه اطراف اين دندان جمع شود و با تحريک اين بافت (هنگام گاز گرفتن لثه) دندان عقل عفوني و دچار آبسه شود بنابراين در اين مواقع لازم است ابتدا با مصرف آنتي بيوتيک مناسب، عفونت اطراف دندان عقل کنترل و سپس دندان عقل از دهان خارج شود چرا که عفونت اطراف اين دندان مي تواند موجب درگيري فضاهاي عمقي تر هم شود که اين امر خطرناک است.

      ممکن نيست آبسه ها آن قدر وسيع شود که نياز به تخليه بافت و استخوان هاي صورت مانند استخوان گونه و … باشد به طور معمول چنين اتفاقي پيش نمي آيد و آبسه ها موجب درگيري استخوان نمي شود که نياز به خارج کردن استخوان باشد، فقط نياز است محل تجمع چرک تخليه شود.

      پيشگيري:
      رعايت بهداشت خوب دهان با تميز نکه داشتن لثه ها و دندان ها از بقاياي غذايي مي تواند پيشگيري کننده باشد معاينات منظم دندانپزشکي بسيار مهم است اگر شما يک سيستم ايمني ضعيف داشته باشيد دندانپزشک را از اين امر آگاه کنيد.


    15. Top | #15
      همکار سابق انجمن
      کاربر باسابقه

      نمایش مشخصات
      برای درمان خشکی دهان چه کنیم؟


      خشکی دهان معمولا به دلیل مصرف زیاد نمک در غذای افراد به وجود می آید و علاوه بر ایجاد حس تشنگی در شخص باعث رشد باکتری و ایجاد بیماری و بوی بد در دهان فرد می شود.

      راه حل برای خشکی دهان
      برای رفع این مشکل علاوه بر کاهش مصرف نمک خود سعی کنید تا پس از مسواک زدن دهان و زبان خود را با دهان شویه شستشو دهید. این عمل به از بین رفتن باکتری ها و تمیز شدن داخل دهان شما نیز کمک می کند.



    صفحه 1 از 2 12 آخرینآخرین

    افراد آنلاین در تاپیک

    کاربرانی که در حال مشاهده این موضوع هستند

    در حال حاضر 1 کاربر در حال مشاهده این موضوع است. (0 کاربر و 1 مهمان)

    کلمات کلیدی این موضوع




    آخرین مطالب سایت کنکور

  • تبلیغات متنی انجمن